sarah jessica parker carrie bradshaw

Carrie Bradshaw adósságban: mennyit költött a Szex és New York főhőse?

Ha van olyan tévés karakter, akinek az egész életstílusa nők millióira volt hatással, az Carrie Bradshaw. A Szex és New York főszereplője egy gyönyörű Upper East Side-i lakásban él, Manolo Blahnik cipőkollekciója van, igazi divatdiktátor és virágzó társasági életet él. Mindezt úgy, hogy egy magazin rovatvezetőjeként keresi a kenyerét. De a pénztárcája mindezt miképp bírja, évtizedek óta rengeteg kérdést vet fel.


Az HBO sorozata mai szemmel nézve sokaknak döbbenetes lehet. A széria 1998-as bemutatója óta New York csak drágult és drágult, miközben a médiában való elhelyezkedés egyre nehezebb lett, és a fizetések is sokkal elszomorítóbbak. De még a sorozat fénykorában is volt Carrie életstílusának egyfajta elérhetetlensége. Ha józanul belegondolunk, mégis hogyan engedhette meg magának mindezt? Oké, persze ez egy sorozat, de mégis érdekes eljátszani a gondolattal.

Érdekelhet ez is:Készítsd el ebédre a Szex és New York sztárjának egy kedvencét

Kezdjük azzal, hogy valószínűleg mennyit kereshetett. Az 1990-es évek végén a magazinok rovatvezetői öt-hat számjegyű összeget kereshettek, ami még úgy is messze elmarad a New York-i írók jelenlegi 73 ezer dolláros átlagfizetésétől.

Candace Bushnell, akinek élete ihlette a sorozatot, 2022-ben a The New Yorker című lapnak elmondta, hogy a Vogue People Are Talking About című rovatával havi 5000 dollárt keresett.

Ez volt az az időszak, amikor az írók hat darab és évi kétszázötvenezer dolláros Vanity Fair-szerződést kaptak. Mindezek ellenére a Thought Catalog vizsgálata szerint Carrie jövedelme jóval alacsonyabb, havi 1200 dollár lehetett, ami a 300 dolláros rovatonkénti díjszabás alapján kevesebb mint 15 ezer dollárnak felel meg a könyvszerződése előtti évadokban

– mondta Bushnell.

Carrie lakása a Central Park közelében található Manhattan Upper East Side-on volt. A 4. évad egyik epizódjában pedig megemlíti, hogy a bérleti díja 700 dollár. Mindezt annak ellenére, hogy az egy hálószobás lakások átlagára akkoriban 1700 dollár körül mozgott a környéken. Ha a havi 1200 dolláros fizetéssel számolunk, akkor Carrie rendkívül kedvező bérleti díjával együtt még mindig csak 450 dollár maradna közüzemi költségekre, élelmiszerre, közlekedésre és persze a méregdrága cipőkre.

De nindazok ellenére, hogy az albérleten spórolt, Carrie legnagyobb kiadása a vásárlás volt. Illetve ugyanebben a 4. évadbeli epizódban Miranda kiszámolja, hogy Carrie valószínűleg több mint 40 ezer dollárt költött csak a cipőire, mióta a városba költözött.

Carrie pezsgő éjszakai élete is megér egy misét: imádta a Cosmopolitan-koktélt és metró helyett taxival járt mindenhová. A Thought Catalog havi 228 dollárra becsülte a közlekedési költségeit, az italkeretét pedig hozzávetőlegesen 132 dollár körülire. A korai évadokban előszeretettel cigarettázott (62 dollár), de nagy rajongója volt a villásreggeliknek (153 dollár) is.

Így ha a Thought Catalog számait vesszük alapul, akkor valószínűleg a sorozat nagy részében óriási adósságban lehetett. Bushnell azonban egyszer úgy jellemezte a karakter ethoszát, hogy „a kis fizetés egyensúlyban van a csillogással és a gazdagsággal", így a pénzügyekben lehet némi igazság.

A figyelmetekbe ajánljuk