Vilmos herceg és családja, György és Lajos hercge, Sarolta hercegnő és Katalin hercegné

II. Erzsébet királynő halála, valamint Harry herceg és családja többiektől való eltávolodása átalakította a szerepeket a brit királyi családban. A karácsonyhoz azonban régóta kötődnek olyan tradíciók, amelyeket értesülések szerint III. Károly is meg kíván őrizni uralkodása során.


Sandringham House

Karácsony napjait 1988 óta minden évben ugyanott tölti a királyi család. II. Erzsébet egyik legkedvesebb helye volt az észak-angliai kastély, amelyhez III. Károly király is ragaszkodik, így a karácsony mellett az új év beköszöntét is itt ünneplik meg.

Ezt is olvasd el! Egzotikus szigetek és a Skót-felföld – itt nyaral szívesen a brit királyi család

Ünnep előtti jótékonykodás

Vilmos herceg \u00e9s Katalin hercegn\u00e9

Fotó: Getty Images

Advent heteiben több karitatív rendezvényen is részt szoktak venni a családtagok. II. Erzsébet uralkodásának éveiben rendszerint díszitendő fenyőfákat adományozott sok helyre. Jelenleg főleg a walesi hercegi pár, Katalin hercegné és Vilmos herceg aktív ezen a téren, ők ugyanis a mentális egészséget központba helyező Heads Together kezdeményezés fővédnökei.

Focimeccs a birtokon

A beszámolók szerint a karácsony esti focimeccs egy frisseebb szokásnak számít családon belül. Állítólag Vilmos és Harry herceg, valamintapjuk több egymást követő évben is a sandringhami birtok munkásaival játszottak barátságos ünnepi derbit, miközben kedvenc csapatuk zokniját viselték magukon. A testvéri viszály miatt ha a Sussex hercege nem is, de a futballkedveló Vilmos – akár fiaival együtt – minden bizonnyal szeretné folytatni a tradíciót.

A szenteste hagyománya

Kar\u00e1csonyfa Windsorban

Fotó: Getty Images

Eltérve az angol szokásoktól és tisztelegve a család német gyökerei előtt, a királyi família tagjai december 24-én este ajándékozzák meg egymást – rendszerint vicces apróságokkal. Ami a nap további tradicionális részét illeti, a szenteste megejtett közös teázás is a régi hagyományokra nyúl vissza.

Ezt is olvasd el! 5 film a brit királyi család leghíresebb női tagjairól, amit érdemes megnézned

Karácsonyi teendők

A december 25-e reggeli és délelőtti órákban két istentiszteleten is részt vesznek, majd egy-egy már régóta jól bevált menüsort fogyasztanak el ebédre és vacsorára. Mindeközben a közösen töltött szabadidejüket egy Charades nevű társasjátékkal ütik el, ami nagyban hasonlít az Activityre.

Uralkodói beszéd

A monarchia népével való kommunikáció egyik fő eszközei a királyi beszédek. Legelőször 1932-ben szólt rádión keresztül az állampolgárokhoz V. György, azóta pedig töretlenül tartják a december 25-én leadott adás hagyományát – mostmár természetes televízión. Külön érdekesség, hogy a beszéd felvételről megy.

A figyelmetekbe ajánljuk