Egzotikus szigetek és a Skót-felföld – itt nyaral szívesen a brit királyi család

A fehér homokos magánszigetektől a skóciai zöld területekig – összegyűjtöttük a királyi család kedvenc nyaralóhelyeit.


Málta

A napsütötte mediterrán szigetcsoport, Málta az egyetlen olyan hely az Egyesült Királyságon kívül, amelyet a királynő otthonának nevezett. Itt élt Fülöp herceggel 1949 és 1951 között, amikor az edinburghi herceg a Királyi Haditengerészet tisztjeként ott állomásozott. Otthonuk a terjedelmes Villa Guardamangia volt, egy 18. századi elegáns kúria 18 szobával, istállókkal és hatalmas kerttel. A fővárosban, Valletta külvárosában található palazzo stílusú villát Louis Mountbatten, Fülöp herceg szeretett nagybátyja ajándékozta a fiatal párnak, és a ház jelenleg felújítás alatt áll, hogy múzeumként is megnyílhasson. Amíg a királynő ott tartózkodott, viszonylag normális életet élhetett, mint egy tengerésztiszt felesége: vásárolgatott, és hajókirándulásokat szervezett a sziget körül.

Máltára látogatni mindig nagyon különleges számomra

– gondolkodott el őfelsége egy néhány évvel ezelőtti útja során.

​Mallorca

Diána és Károly 1990-ben Mallorcán.

Getty Images

Károly herceg és Diána walesi hercegné 1986-ban utazott először Mallorcára Harry és Vilmos herceggel együtt I. János Károly király meghívására. A család a spanyol királyi család nyári rezidenciáján, a Marivent palotában szállt meg az utazásuk idejére. A királyi pár azonban a 80-as évek közepétől és a 90-es évek végig együtt tértek vissza, Diána pedig többször egyedül is ellátogatott. Állítólag különösen kedvelte a Deià faluban található La Residencia szállodát.

Skócia

A királynő 1953-as trónra lépése óta minden nyáron ellátogat az aberdeenshire-i Balmoral birtokra. Általában a Craigowan Lodge-ban – egy hét hálószobás házba, amely körülbelül egy mérföldre van a Balmoral-kastélytól, ahol Károly és Diána is gyakran megszállt házasságuk alatt – szokott lakni. Miután majd júliusban a Balmoral-kastélyt bezárják a nyilvánosság elől, őfelsége a szezon hátralévő részére a skót bárói épületbe költözik.

Az 1850-es években Albert herceg és Viktória királynő által épített Balmoral több mint 50 ezer hektárnyi területen fekszik, a hegyekkel, tavakkal és tisztásokkal körülvéve. Állítólag ez a királynő kedvenc rezidenciája.

​Botswana

Bár a királyi család számos tagja járt már Botswanában az évek során, Sussex egykori hercege és hercegnéje az, aki a leginkább szerelmes a dél-afrikai országba. Harry először nem sokkal édesanyja 1997-ben bekövetkezett halála után látogatott el Botswanába – és azóta is rendszeresen utazik oda. Természetesen már Meghant is meghívta egy szafarira, nem sokkal azután, hogy 2016-ban randizni kezdtek.

A csillagok alatt táboroztunk, ahol tényleg csak magunk voltunk

– emlékezett vissza a herceg az eljegyzésük megünneplése közben.

Mustique

Getty Images

Lord Glenconner először 1958-ban vásárolta meg a karibi Saint Vincent és a Grenadine-szigetek közelében található Mustique szigetét, amin 1960-ban Margit hercegnőnek ajándékozott egy telket a Vogue fotósával, Lord Snowdonnal kötött esküvője után. A királyi család azonnal felépítette saját villáját, a Les Jolies Eaux-t, ahová Margit haláláig évente kétszer, februárban és novemberben látogatott el.

Bár tapadnak kevésbé kellemes emlékek is a szigethez. 1976-ban kiszivárgott néhény lesifotó, amelyeken a hercegnő a szeretőjével, Roddy Llewellynnel látható Mustique-ban, amely végül a válásához vezetett.

A figyelmetekbe ajánljuk