audrey hepburn

„Nem a szerelemtől félek, hanem attól, hogy elmúlik" – 30 éve hunyt el Audrey Hepburn

A múlt század egyik legbájosabb film- és divatikonja, Audrey Hepburn harminc éve, 1993. január 20-án hunyt el. Az őzikeszemű, mindig természetes módon viselkedő színésznő az egész világot elbűvölte, nem véletlen, hogy a mai napig érezhető hatása. Cikkünkben 5 legendás filmjével emlékezünk meg róla.


5. A gyerekek órája

A gyerekek órája egy 1961-es amerikai filmdráma, melyet William Wyler rendezett. A forgatókönyvet pedig John Michael Hayes írta Lillian Hellman 1934-es színművéből. A történetben Audrey Hepburn és társa, Shirley McLaine két határon túli tanárnőt alakít, akiket leszbikus kapcsolattal vádolnak. A filmet nézve pedig megtapasztalhatjuk, milyen hatása lehet egy pletykának, valamint hogy a kialakult helyzet miképp változtatja meg a két főszereplő életét.

Ez is érdekelhet: Bemutatjuk Audrey Hepburn őzikéjét!

4. Római vakáció (1953)

Audrey Hepburn egyik legismertebb és legközkedveltebb filmje egy kissé szeleburdi hercegnő kalandjait meséli el, aki európai körutazásának legizgalmasabb napjait Rómában éli meg. Bár a városban pihennie kellene a sok szereplés után, ő úgy dönt, inkább kirúg a hámból: elszökik, és egyedül fedezi fel Róma utcáit. Itt találkozik egy amerikai újságíróval, a Gregory Peck által megformált Joe Bradley-vel, akivel azonnal egymásba szeretnek, és végül közösen indulnak útnak.

3. Mókás arc (1957)

A Mókác arc, a lenyűgöző divattal és még kiválóbb zenei jelenetekkel, kiváló példája annak a varázslatnak, amelyet Hepburn oly sok szerepében kifejezett. A filmben Jo Stocktont, egy könyvesbolti eladót alakít, aki végül a Quality Magazine legújabb modellje lesz, hála a mesterfotós Dick Averynek (Fred Astaire). A filmben végigkövethetjük Jo és Dick, valamint a magazin szerkesztője, Maggie Prescott (Kay Thompson) útját Párizsba. De mint minden korabeli romantikus zenés vígjátékban, itt sem telik el sok idő, mire Jo és Dick egymásba szeretnek, ami őrült bonyodalmakhoz vezet.

2. Amerikai fogócska


Stanley Donen
Amerikai fogócska című, romantikus thrillere Regina Lampert (Hepburn), egy válófélben lévő nőről szól, akinek férjét meggyilkolják. A történet előrehaladtával pedig világossá válik, hogy Regina élete is veszélybe került. Hiszen kiderül, hogy néhai férjének „háborús cimborái" állítólagos vagyonukra vadásznak. A fiatal asszonynak menekülnie kell, hogy megpróbáljon túljárni a kaotikus trió eszén, miközben pedig kideríti az igazságot, közel kerül egy titokzatos férfihez, Peter Joshuahoz (Cary Grant).

1. Sabrina (1954)

A Billy Wilder által rendezett film középpontjában Sabrina Fairchild (Hepburn), a gazdag Larrabee család sofőrjének lánya áll. A szürke kisegérnek beállított, de feltűnően szép Sabrina pedig azóta rajongva imádja David Larrabee-ét (William Holden), amióta meglátta. Ám amikor David végre elkezd Sabrinának udvarolni, az idősebb bátyja, Linus Larrabee (Humphrey Bogart) is felfigyel a fiatal lány szépségére. Mindez pedig egy olyan romantikus komédiát eredményez, amely tele van mindazzal a szellemességgel és csillogással, amit a közönség Wildertől elvárhat.

A figyelmetekbe ajánljuk