Bemutatjuk Audrey Hepburn őzikéjét!
Getty Images Hungary

Bemutatjuk Audrey Hepburn őzikéjét!

Ló, oroszlán, őzike – a művészetben a különféle állatoknak más és más a szimbolikus jelentésük, ugyanakkor a való életre is igaz, hogy az ember-állat viszony többről árulkodik, mint ami a felszínen látható. Személyiségről, világnézetről, vágyakról. A Hamu és Gyémánt magazin aktuális lapszámának cikkéből szemezgettünk.


Igéző őzikeszemek

Audrey Hepburn, a világhírű angol–holland származású színésznő színes nyomot hagyott maga után a filmtörténelemben. Ikonikusnak számító alakításainál azonban sokkal kevésbé ismert a tény, hogy mekkora rajongója volt a környezetnek és mindenfajta élőlénynek. Imádta a virágokat, és számos állatot tartott – mind közül a legkülönlegesebb történet Pippiné, az őzikéé.

1959-ben, akkori férje, Mel Ferrer rendező neki adta az egyik főszerepet a Zöld paloták (Green Mansions) című filmjében. Audrey-nak egy Rima nevű lányt kellett alakítania, aki a venezuelai dzsungelban él, és a természet lágy ölén összebarátkozik egy jámbor őzgidával. Persze nem könnyű egy ilyen kis jószággal végigjátszatni a megálmodott forgatókönyvet, ezért az őzike jól felkészült idomára azt tanácsolta a színésznőnek, hogy már a forgatás előtt vigye haza magával, így kellőképpen összeszokhatnak.

Féltékeny terrier, fekhely a fürdőkádban

Getty Images Hungary

Audrey és Pippin – vagy ahogy ő becézte, IP – között hamar szoros, szeretetteljes kapcsolat bontakozott ki – ami mindenkit lenyűgözött, kivéve a színésznő Mr. Famous nevű yorkshire terrierjét, aki kifejezetten féltékeny volt az őzgidára. Audrey cumisüvegből etette a kisállatot, és egy fürdőkádat kényelmes fekhellyé alakított számára.

Idővel az őzike egyre gyarapodott, már vagy egy méter magasra nőtt, de „játszótársa", Audrey mindenhová magával vitte, még bevásárolni is. Egy ilyen alkalmat sikerült megörökítenie Bob Willoughby fotósnak, aki egy Beverly Hills-i szupermarketben kapta lencsevégre a nem mindennapi látványt: a gyönyörű világsztár kis őzgidája mellett guggolva tanulmányoz egy polcról leemelt terméket. Kettejük barátságáról számos fotográfia és maga a Zöld paloták is tanúskodik, azt azonban nem tudni pontosan, hogy mikor kellett egymástól fájó búcsút venniük.

További állati sztorik a Hamu és Gyémánt magazinban

Hamu és Gyémánt

Kíváncsi vagy a folytatásra, vagyis további történelmi híresség esetére az állatokkal? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt aktuális lapszámában olvasható. A magazin megvásárolható a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

Szerző: Benda László

A figyelmetekbe ajánljuk