Így éltünk akkor: betekintés az 1970-es évek lakásaiba

Az újonnan elkészült Kőrös Hotel egyik szobája 1970-ben.

Így éltünk akkor: betekintés az 1970-es évek lakásaiba

A hétvégére egy Kádár-kori nosztalgiacsomaggal készültünk a különböző lakások különböző életképeiből – mindezt évtizedekre bontva.


A tegnapi nap már bemutattuk a '60-as éveket, ahol nemhogy egy lakás, de még a fürdőszoba jelenléte sem volt megszokott akkoriban. Az 1970-es évekre már kezdett „magához" térni a tudatos lakáskultúra, de még mindig a szükség uralkodott a stílus helyett.

A Hotel Pannónia egyik szobája 1976-ban

Fortepan / Bauer Sándor

Amolyan építészeti határvonalnak is tekinthetjük az évtizedet: a panelházak építése már jócskán beindult, ami azt is eredményezte, hogy jóval többen költözhettek be új otthonukba. Kár lenne tagadni, hogy a rohamtempó nem ment volna minőség rovására, ráadásul egyedi bútokhoz sem lehetett egykönnyen hozzájutni.

Enteriőr 1970-ből.

Budapest Főváros Levéltára

Alföldi porcelán készlet

Budapest Főváros Levéltára

A penelek előtt a bútorok generációról generációra öröklődtek, hiszen előtte nem volt túl sok lakberendezési üzlet. Ezen azonban változtatni kellett, ugyanis a kis lakásokba, nem igazán fértek el a régi darabok. Részben ennek is köszönhető, hogy a mai napig messziről felismerjük a régi „szocreál" stílusú bútorokat.

Konyhabútor és sütő 1972-ben.

Otthon '73 bútorkiállítás a BNV területén

Fortepan / Bauer SándorFortepan / Bauer Sándor

Mivel a szükség volt az úr, a lakberendezés a hetvenes évek elején nem volt túlságosan tudatos, így oda tettek mindent, ahová fért – a stílus pedig nem számított sokat. A szekrények akkoriban natúr vagy sötétre pácolt külsőt viseltek, a fotelek és heverők pedig piros és zöld színekben pompáztak, – olykor hatalmas, feltűnő mintákkal díszítve plüss kivitelben..

Ebben történik majd változás az évtized vége felé, amikor az emberek szépen lassan elkezdtek törődni a formákkal és a designnal.

Váróterem enteirőr

Viszont ahogy a divatban lenni szokott, minden körbeér egyszer. Így van ez az 1970-es évek retro hangulatával is. Ugyan számos lakásban találkozni még a szocializmusból megmaradt bútorokkal, de egyre többen keresik a fiatalok közül is a korszak formáit. Egy igazi vintage különlegességek számítanak ma a piacon a régen még kidobált darabok.

Poszterek a kollégiumi szobában 1974-ben

Nagyerdei körút 82., Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézete Debreceni Tagozata (ma Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar), kollégiumi szoba.

Fortepan / Szalay Zoltán

Vasárnapra már az 1980-as évekbe nosztalgiázunk. Addig is ajánljuk az előző évtizedet, illetve másik kettő képgalériánkat a szocializmus éveiről itt és itt.

Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.

A figyelmetekbe ajánljuk