Kulcsszerepet játszhatott a Homo emberelődök kihalásában az éghajlatváltozás. Tudósok egy, az elmúlt 5 millió évre vonatkozó éghajlati modell és az evolúcióval kapcsolatos legkorábbi adatforrás ötvözetével vizsgálták a korai emberfajok vesztét.


„Eredményeink azt mutatják, hogy a régi Homo fajok nem voltak képesek túlélni az intenzív klímaváltozást az olyan technológiai újítások, mint a tűzhasználat, a kifinomult kőeszközök, az összetett szociális hálózatok kialakulása, a neandervölgyiek esetében a ragasztott lándzsahegyek, a testreszabott ruházat és a Homo sapiensszel való kulturális, valamint genetikai keveredés ellenére sem"

– kezdte Pasquale Raia, az olaszországi Nápolyi II. Frigyes Egyetem munkatársa.

„Keményen próbálkoztak ugyan, felkutatták az elérhető legmelegebb helyeket, ahogy az éghajlat egyre hidegebbé vált, ám végül ez nem volt elegendő a túléléshez"

– jegyezte meg a szakember.

A tudósok hat emberelőd, a Homo habilis, a Homo ergaster, a Homo erectus, a Homo heidelbergensis, a Homo neanderthalensis, valamint a Homo sapiens egy másik alfajának kihalását vizsgálták. A tanulmány szerint az utóbbi három faj esetében pont a kihalásuk előtt váltak szélsőségessé az éghajlati viszonyok, amivel párhuzamosan a globális éghajlatban is hirtelen, kedvezőtlen változások mentek végbe. A neandervölgyiek helyzetét a mai, modern emberrel való versengés is nehezíthette.

Raia szerint az eredmények figyelmeztetésként szolgálhatnak a jelenleg példátlan klímaváltozással szembenéző emberiség számára.

via MTI

Friss

Top 5 leggazdagabb színésznő a világon

Ki minden idők leggazdagabb színésznője? A Forbes elkészítette a top 10-es listát, akárcsak a férfi színészekről.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megnézed ezt a videót és megérted, miért Pogba a franciák vezére

A jó vezetőnek mindenkihez van egy jó szava, a francia középpályásnak egy külön kézfogása is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így tároljunk élelmiszereket ebben a hőségben

Az élelmiszerek megfelelő tárolása kulcsfontosságú lehet egészségünk megőrzésében, különösen a nyári időszakban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk