Egy speciális termesztési technikának köszönhetően egy alapvető haszonnövényből sikerül többet termelni.


A rizs az egyik legtöbbet fogyasztott étel a világon, ennek kapcsán egy japán kutatócsoport tagjai próbáltak rájönni, hogyan lehet minél többet termeszteni belőle. A rizs alapvetően szezonális növény, ugyanis csak nagyon meleg időjárás közepette terem, hideg időben pedig kipusztul. Éppen ezért trópusi vidékeken tovább elő szokott fordulni, akár egész évben, de a legtöbb helyen csak nyáron terem.

Létezik egy bizonyos termelési technika, ami hasonlít a fűnyíráshoz. A lényege, hogy a növényt levágják a föld felszíne felett, amint beért, majd engedik újra nőni. Ez a módszer ritka volt Japánban eddig, mivel a trópusokkal szemben sokkal hidegebb az időjárás, nem volt ideje újranőni a növénynek rendesen egy nyár alatt. Ugyanakkor a klímaváltozásnak köszönhetően egyre nő az ország átlaghőmérséklete, ami hosszabb rizsszezont eredményez és bőségesebb termést, mivel így már van ideje a növénynek újranőnie – írja az Eurekalert.

Friss

Hétvégére egy online Dua Lipa minikoncert jöhet?

Az énekesnő volt a vendége az NPR Tiny Desk nevű akusztikus koncertes műsorának legutóbbi epizódjában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk