Egy sivatag.

Ahol a hőség az úr: 5 hely a világon, ahol elképzelhetetlen kánikula van

A nyári forróság szinte mindenkit megvisel, nem meglepő, hogy amikor csak lehetőségünk van rá bemenekülünk a légkondis helyiségekbe. Az itteni nyári forróság azonban semmi a világ egyes tájainak időjárásához képest. Az alábbi cikkben öt olyan helyet mutatunk be, ahol szinte elképzelhetetlen kánikula van.

Death Valley, Kalifornia

Garrett Patz/Unsplash

A Meteorológiai Világszervezet globális időjárási és éghajlati szélsőségek archívuma szerint a Death Valley hőmérséklete 1913-ban elérte a nemzetközi szélsőértéket, amikor 56,67 Celsius-fokot mértek – ez volt a legmelegebb hőmérséklet, amelyet a világon bárhol feljegyeztek. Bár egyes tudósok vitatják a történelmi hőmérsékleti mérések megbízhatóságát, a Death Valleyben a jelentések szerint tavaly nyáron is 54, 4 fokot mértek, így aligha kétséges, hogy ez a Föld egyik legforróbb helye.

Oodnadatta, Ausztrália

Az ausztráliai Oodnadatta a déli féltekén mért legmagasabb hőmérséklet helyszíne a Meteorológiai Világszervezet globális időjárási és éghajlati szélsőségek archívuma szerint. A hőmérséklet 1960 januárjában elérte a perzselő 50,5 fokot.

Athén, Görögország

Constantinos Kollias/Unsplash

A görögországi Athén 1977 júliusában állította fel a kontinentális Európa rekordját, amikor 48 fokot mértek.

Kebili, Tunézia

A tunéziai Kebili tartja a keleti féltekén mért legmagasabb hőmérséklet rekordját: 1931 júliusában 55 fokot mértek.

Tirat Tsvi, Izrael

Az 1942 júniusában dokumentált legmagasabb, 53,9 fokos hőmérséklettel az izraeli Tirat Tsvi tartja a rekordot a WMO VI. régiójának (Európa, beleértve a Közel-Keletet és Grönlandot) helyei között.


A figyelmetekbe ajánljuk