téli olimpia zászló

Teljesen tönkreteheti a klímaváltozás a téli olimpiákat

Az olvadó hó, a nagy szél és az éghajlatváltozás egyaránt foglalkoztatja az olimpikonokat és a tudósokat, miközben a világ a pekingi olimpiára készül, amelyet a nyolcadik legmelegebb egymást követő évben rendeznek, nem beszélve a koronavírusról.

A világklasszis síelők az Alpesi sí-világkupa során kaptak ízelítőt abból, hogy mire számíthatnak most Pekingben. A szervezőknek két kontinensen is le kellett mondaniuk a szlalomversenyeket a veszélyesen erős szél miatt, amely a vermonti női versenyek során úgy tűnt, hogy tisztességtelen előnyhöz juttatta az elsőként leérkező versenyzőket, sőt, tragikus módon a Zágrábban bronzérmes francia Victor Muffat-Jeandet bokatöréshez vezetett.

A Current Issues in Tourism című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a téli olimpiai városok körülményei az elmúlt 50 évben egyre veszélyesebbé és igazságtalanabbá váltak és a kutatók előrejelzései szerint a korábbi rendező városok közül a jövőben már egy városban lesz elegendő hó és jég a játékok megrendezéséhez.

Mint az AP megjegyezte, Coloradóban 2021. december 10-ig 232 napot töltöttek hó nélkül, ami megdöntötte az állam 1880 óta fennálló rekordját a legtöbb egymást követő hómentes napok számában.

Határozottan észrevettük, hogy mindenhol hóhiány van

mondta az AP-nek Taylor Fletcher, a coloradói születésű és Utah-ban élő alpesi összetett olimpikona.

Azokon a helyeken, amelyek decemberben, novemberben még téli csodavilágok voltak, egyre kevesebb havat látunk. Néhány évben pedig nincs is hó.

A Current Issues in Tourism című tanulmányt készítő kutatók és néhány olimpikon optimista abban, hogy mind a rendező, mind a résztvevő országok segíthetnek visszafordítani az éghajlatváltozás folyamatát azáltal, hogy klímaígéreteket tesznek és betartják azokat, de sokan még mindig sötétnek látják a helyzetet.

A valóság az, hogy a hajó sajnos már elment

mondta az AP-nek az alpesi síelésben hat érmet nyert amerikai olimpikon, Bode Miller.

Nem tettük meg a szükséges változtatásokat. Elszalasztottuk a lehetőséget.

A tanulmányban résztvevő Daniel Scott, a Waterloo-i Egyetem professzora viszont bízik abban, hogy az idei játékok rideg valósága felébreszti a tagállamokat, és helyzet cselekvésre buzdítja őket.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk