A kutyák nem igazán járatosak az emberi határok világában, különösen, ha az orruk használatáról van szó. Így négylábú társaink habozás nélkül beledugják az orrukat az emberek ágyékába. Bár a tolakodó szaglászás kínos lehet, különösen, ha a kutyus ezt egy vendéggel teszi, ám nem tehetünk semmit, hisz ez az ő módjuk arra, hogy köszönjenek és megismerjenek valakit. De miért csinálják?


A kutyáknak akad még egy speciális, kifejezetten a szagok feldolgozására szolgáló szervük – az orrukon kívül – , amelyet Jacobson-szervnek vagy vomeronazális szervnek neveznek. Ez a szájpadlás felett elhelyezkedő szerv fontos szerepet játszik abban, hogy a kutyák miképp értelmezik a szagokat. A szerv az agyuk szagokra specializálódott részéhez kapcsolódik, amely körülbelül 40-szer nagyobb, mint az emberé. Ezért használják a kutyákat kábítószerek, bombák, rák, inzulinszint, poloskák és sok más szaglására.

A kutyusok orrában akár 300 millió szagérzékelő van, míg az embernek csak 6 millió. Ez pedig azt jelenti, hogy a szaglásuk 10 000-szer erősebb, mint a miénk.

De mi köze van ennek ahhoz, hogy a kutyáknak szükségük van arra, hogy megszaglásszák az ember ágyékát?

Az egész a verejtékmirigyek, pontosabban az apokrin mirigyek miatt van.

Ezek a mirigyek feromonokat bocsátanak ki, amelyek többféle információt közvetítenek, például a korról, a nemről, a hangulatról és arról, hogy az emlős képes-e párzásra. A kutyák testének minden részén vannak apokrin mirigyek, de a legnagyobb koncentrációban a nemi szervekben és a végbélnyílásban találhatók, ezért szaglásznak előszeretettel egymás hátsójában.

Nem véletlen, hogy kan kutyák különösen lelkes szimatolók, amikor társat keresnek, mivel tudni akarják, hogy a nőstény peteéréses vagy éppenséggel vemhes-e. A legtöbb emlősnek vannak apokrin mirigyei, így az embernek is. Nálunk ezek a mirigyek a hónaljban és a nemi szervekben koncentrálódnak. A kis kedvencek pedig leginkább csak az ember nemi szervet érik el, ezért oda sietnek információszerzés céljából.

Egyes emberi ágyékrészek nagyobb valószínűséggel vonzzák a kutya kíváncsi orrát, ha az illető:

  • nemrégiben szeretkezett
  • menstruál
  • nemrég szült.

Bár az nem bizonyított véglegesen, hogy a kutyák képesek észlelni az ovulációt az embereknél, de az biztos, hogy képesek érzékelni a változásokat a gazdáiknál is. A kutyák ovulációérzékelési képessége pedig kiterjedhet a petefészekrák kiszimatolásának kvalitására is akár.

(wagwalking)

A figyelmetekbe ajánljuk