Két kutya nézi az eget
Az ember legjobb barátja – talán ezzel a mondattal illetjük a legtöbbször a kutyákat, akik már több ezer éve – néhány tudós szerint több százezer éve – társaink a mindennapokban. De vajon minden érdekességet ismerünk velük kapcsolatban? Valószínűleg nem. Mutatunk is gyorsan öt megdöbbentő dolgot, amiről nem biztos, hogy mindenki hallott már.


Értik, amit  mondunk

Úgy néz, mintha értené, mit mondunk

– hangzik el sokszor a mondat, és az az igazság, hogy annyira nem is lövünk mellé. A kutyák ugyanis legalább 100 különböző arckifejezést képesek egymástól megkülönböztetni. De ők is sokszor jeleznek nekünk, ráadásul fülükkel.

Érdemes megfigyelni, hogyan változik ez az érzékszervük, sokat megtudhatunk ugyanis éppen aktuális kedélyállapotukról.

Így isznak

Az állatvilágban egyedi ivástechnikával rendelkeznek: nyelvük hegye hátrahajlik ivásközben, ezzel egy kis csészét képezve, amivel könnyedén a szájába helyezi a folyadékot.

Nem olyan jó a memóriájuk

A közhiedelemmel ellentétben, a macskáknak valójában jobb a memóriája.

Egy, a Michigan Egyetemen végzett kísérlet bebizonyította, hogy a macskák nagyjából 16 órára képesek visszaemlékezni, a kutyáknál ez az érték mindössze 5 perc.

A macskák ezzel a képességükkel megelőzik a majmokat, valamint a főemlősök közül az orangutánokat is.

Így érzik az idő múlását

Másképp érzékelik az idő múlását, mint mi: szagok, hangok és tevékenységek összepárosításával mérik az időt. Megfigyelik a részleteket, így akár egy szimpla dallam, is elég arra, hogy tudják, hamarosan érkezik a vacsora.

Orrlenyomat

short-coated black dog

Madalyn Cox/Unsplash

Ami nekünk az ujjlenyomat, az nekik az orrlenyomat, a kutyák orrán ugyanis apró vonalak találhatóak, melyek mintát képeznek. Ez a minta minden kutya esetében egyedi, így tökéletesen alkalmas arra, hogy beazonosítsuk őket.

A figyelmetekbe ajánljuk