A szakemberek szerint egy gén befolyásolja azt, hogy mennyire fázunk, amikor hideg van.


Egy új kutatás rámutat arra, hogy egy vázizom gén közös genetikai változata, az ACTN3 egy hiányossága ellenállóbbá teszi az embereket a hideg hőmérsékletnek.

Az ACTN3 az alpha-actinin-3-at kódolja, ám ez ötből egy emberből hiányzik. Az alpha-actinin-3 akkor kezdett el hiányozni az emberi szervezetből, amikor hidegebb éghajlatokra kezdtünk vándorolni.

Egy kutatásban 42 litván férfi vizsgálatával derült fény az érdekes különbségre. A vizsgálat során ugyanis 14 Celsius- fokos hideg víznek tették ki a férfiakat, akiknek megvizsgálták a génkészletét. Az alpha-actinin-3 hiányosak majdnem 70 százaléka bírta ki hosszabb ideig (két órán át) való hideg vízben tartózkodást, ám az alpha-actinin-3-mal rendelkező résztvevők csupán 30 százaléka tudta folytatni a kísérletet.

Az ACTN3 gén szerepe a gyors és lassú izomrostokhoz köthető. Az alpha-actinin-3 a gyors izomrostokban található, tehát például egy maraton lefutásakor vehetjük hasznát. Akinek hiányzik a génkészletéből, nehezebben tud sprintelni. Hiányában ugyanis az izomrost belassul, ugyanez segíthet a hidegben megtartani az energiánkat és ellenállni.

(Forrás: BigThink)


Friss

Egy vagyont spórolhatunk, ha elhagyjuk ezt a három szokást

Mindannyian álmodozunk luxusutakról, tengerentúli kirándulásról, vagy éppen egy saját otthonról, családról. Ehhez mind pénz kell, és a legtöbbünknek, de nem egyszer a jómódúbb embereknek is spórolni kell rá. A koronavírus-járvány okozta nehéz gazdasági helyzet miatt ez hatványozottan fontos, így az alábbiakban bemutatunk néhány olyan dolgot, amelyek mellőzésével nem kevés pénzt takaríthatunk meg.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk