Hogyan hatott a koronavírus a párkapcsolatokra?

Korábban írtunk már arról, hogyan hatott randizási szokásainkra a koronavírus-járvány. De mi történt a párok, házaspárok karanténjában? Eltávolodtak a szerelmesek, vagy közelebb kerültek egymáshoz?Ha sokáig vagyunk összezárva egy emberrel, megnőhet a stressz-szintünk, elszaporodhatnak a konfliktusok. Ezek ronthatják a kapcsolat minőségét. Ám ha mindez krízishelyzetben történik, az is megtörténhet, hogy átértékeljük a helyzetet és hálásak leszünk a másiknak, amiért közösen vészeli át velünk ezt az életszakaszt, ezáltal közelebb kerülünk hozzá.

A válások arányáról szóló új statisztikák segíthetik megválaszolni a kérdést, hogy hogyan hatott a párokra a járvány. Egy online jogi megállapodásokkal foglalkozó cég 34%-os növekedésről számolt be az elmúlt évben a válások kapcsán. Ennek a növekedésnek az oka az is lehet, hogy a párok a romló gazdasági helyzet miatt inkább válnak el egy online szolgáltatás segítségével, mintsem drága ügyvédeket fogadva. A válóperes bejelentések ugyanis csökkentek a karanténidőszak alatt.

Egy tanulmányban emellett azt vizsgálták, hogy mennyire elégedettek a kapcsolatukkal a résztvevők. A pszichológiai kutatás a járvány kitörése előtt vette kezdetét, ezért remek lehetőségnek bizonyult arra, hogy a járvány időszaka alatt is mérje a kapcsolati elégedettséget. A kutatók ezt később összevetették a korábbi adatokkal.

Az egyik változás, amit a kutatás feltárt, az volt, hogy a párok sokkal elnézőbbek lettek egymással. A másik bántását kevésbé élték meg rosszindulatnak, inkább a járvány okozta negatív közhangulatnak tulajdonították a nemtörődömséget. Érdekes eredménye a kutatásnak az is, hogy a negatív anyagi következmények nem álltak kapcsolatban a párkapcsolati elégedettséggel. Ehelyett az számított, hogy mennyi konfliktus keletkezett a karantén alatt, és hogy mennyire segítették egymást a párok lelkileg a megküzdésben. Az is számított, hogy mennyire osztották meg a házimunkát tisztességesen a partnerek. Azok a résztvevők, akik a világjárvány előtt sem voltak elégedettek a kapcsolattal, és sokat veszekedtek, csak még rosszabb kapcsolatba kerültek egymással, csökkent az elégedettségük.

A koronavírus-járvány tehát segített és ártott is a kapcsolatoknak, attól függően, hogy a járvány előtt mennyire voltak elégedettek a párok. A boldogtalan és elégedett párkapcsolatokat is csak megerősítette az összezárás abban, hogy tudnak-e együtt működni, vagy sem. Ahogyan a Psychologytoday cikkében is olvasható,

„a gazdagok gazdagabbak lettek, a szegények pedig szegényebbek".

A figyelmetekbe ajánljuk