gizmo, a gremlin a gremlins-ből, ami gremlins-ekről szól. grem lins!

Tudjuk! Nincs karácsony Kevin nélkül. Viszont ha mégsincs kedved ebben az évben újranézni a Reszkessetek, betörők!-et, vagy esetleg nincs hangulatod a tipikus karácsonyi filmekhez, akkor most ajánlunk pár olyan mozit, amik bár az ünnepek alatt játszódnak, mégis messze esnek a tipikus kategóriától.Ha karácsony, akkor Robert Downey Jr. levágott ujja

A Halálos fegyver, Az utolsó cserkesz és a Vasember 3 rendezőjének filmjei gyakran karácsonykor játszódnak, melynek oka, hogy Shane Black szerint azok az emberek, akik amúgy is magányosak, az ünnepek alatt hatványozottabban egyedül érzik magukat. Hogyan kapcsolódik ez a rendező filmjeihez? Hát úgy, hogy hősei többnyire szintén magányosak. Ilyen karaktert játszott például Robert Downey Jr. is Black rendezői bemutatkozásában, a a fergetegesen vicces Durr, durr és csókban. A háromszoros Golden Globe-díjas színész egy béna rablót alakít a filmben, aki egy rosszul elsült akció után véletlenül bemenekül egy szereplőválogatásra.

A forgatókönyv túlságosan is reflektál a percekkel korábban történtekre, amitől hősünk, Harry összeomlását zseniális színészi alakításnak gondolják. Természetesen megkapja a szerepet, ehhez pedig leckéket kell vennie egy nyomozótól. Csakhogy váratlanul valódi nyomozóvá válik, miután csajozás közben azzal kezd el hencegni, hogy detektív. Tökéletes ünnepi mozi, komikus erőszakkal és parádés párbeszédekkel. Ha már a Die Hardot is meguntad újranézni, tökéletes választás!

Ha karácsony, akkor Michelle Pfeiffer latex macskajelmezben

Tim Burtonnek több karácsony-kompatibilis filmje is van, így kedvünkre válogathatunk. Ott van rögtön az Ollókezű Edward, illetve adja magát a Karácsonyi lidércnyomás is. Utóbbinak ugyan csak producere volt, stílusa viszont teljesen átjárja az animált bábfilmet. Az igazi karácsony Tim Burton-élményhez azonban mi leginkább a Batman visszatért ajánljuk.

A Batman sikere után a rendező szabadkezet kapott a folytatáshoz, a végeredmény pedig az egyik legfurcsább karácsonyi családi mozi lett, ami helyenként kifejezetten ijesztő tud lenni még felnőtteknek is. Furcsa mód kevés olyan dolog van, ami annyira könnyedén teremt ünnepi hangulatot, mint a a latexben Batmant nyalogató Michelle Pfeiffer, a visszataszítóan félelmetes és nyers halat falatozó Danny DeVito vagy éppen a gótikus Gothamen átrobogó Batmobil.

Ha karácsony, akkor várost terrorizáló kis szörnyek

Ha mégis valami olyasmire vágynánk, ami kicsit azért hasonlít a Reszkessetek, betörők!-re, akkor válasszuk a Szörnyecskéket, melynek forgatókönyvírója és egyben rendezője Joe Dante volt. A mára már klasszikussá vált horrorkomédiában a főszereplő, Billy egy kis plüssállatszerű lényt kap karácsonyra apjától, aki egy kínai régiségboltból csente a lényt. A srác lelkére kötik, hogy ne érje nedvesség és éles fény a furcsa kis teremtés bőrét, attól ugyanis elpusztul, de a legfontosabb, hogy semmiképpen se etesse éjfél után, bármennyire is könyörög.

Billy természetesen nem tartja be a szabályokat, a lény sokszorozódni kezd a víztől, az újabb szörnyecsék pedig agresszívvá válnak az éjfél utáni nassolástól. Végül aztán elárasztják a várost, pokollá téve a helyiek karácsonyát. Kell ennél jobb ünnepi sztori?

Ha karácsony, akkor Bruges

A kortárs színpadi dráma fenegyerekének, Martin McDonagh-nek nagyjátékfilmes bemutatkozása a mesebeli Bruges-be kalauzolt minket, két bérgyilkoson és a főnökükön keresztül. A fergeteges humorú sötét dráma – tökéletes ünnepi filmként – arról a bizonyos purgatóriumról szól, ami olyan, mint a Tottenham Hotspur csapata, legalábbis ahogy az egyik szereplő megfogalmazta.

Egy balul elsült küldetés után a film hősei egy belga nagyvárosba menekülnek. Ráadásul az akcióban félrement hiba nem is olyan kicsi, egyikőjük ugyanis véletlenül megölt egy gyereket. Társa egyik nap kap egy hivást közös főnöküktől, hogy végezzen vele, a gyerekgyilkosság ugyanis még bérgyilkosoknál sem fér bele a dologba. A dolog erkölcsileg itt válik igazán bonyolulttá, hiszen a gyilkossággal megbízott társnak nehezére esik a rábízott feladatot ellátni, úgy érzi ugyanis, hogy a megbocsájthatatlan bűnt elkövető partnere mégiscsak érdemes a megváltásra. Ne tévesszen meg senkit a rémes Erőszakik magyar cím, az In Bruges egy mestermű.

Ha karácsony, akkor Rooney Mara és Cate Blanchett románca

Előfordulhat persze az is, hogy az ünnep szelleménél valami erősebbet szeretnénk érezni, szerencsére szívtépő szerelmi drámával is tudunk szolgálni. A Carol Rooney Mara és Cate Blanchett karácsony idején játszódó szerelmesfilmjében, a két főhős az ötvenesévek fojtogató légkörében próbálja megtalálni a boldogságot.

A sztori Therese-ről szól, aki egy manhattani nagyáruház egyik boltjának pultja mögött álmodozik egy izgalmasabb életről. Egyik nap besétál hozzá Carol, aki bár tehetős, kihűlt házasságát már csak a gyerek tartja egyben. A két nő között azonnal szikrázni kezd a levegő, találkozásukból pedig szenvedélyes románc szövődik. Az egyetlen akadály viszont a korszakra jellemző társadalmi normák, Carol ugyanis szinte azonnal elveszítheti gyermekét, ha lelepleződnek. Tökéletes választás, ha csendben szipogni akarunk, miután mindenki bealudt a bejglitől.

A figyelmetekbe ajánljuk