man in white chef suit standing in front of white and red plastic bottles

Meg természetesen a mentális egészségükre is, a kettő között pedig összefüggés lehet.


Egy friss kutatás szerint a koronavírus-járvány alaposan csökkentette azon kutatók produktivitását, akik nem valamilyen, a vírussal kapcsolatos projekten dolgoztak. A 7 ezer európai és amerikai kutató részvételével készült kimutatás szerint a járvány előtti számokhoz képest 9%-kal kevesebb új tudományos publikáció és 15%-kal kevesebb tudományos beadvány készült.

Ami még durvább adat, hogy átlagosan 26%-kal csökkent a kutatási projektek száma 2020-ban a korábbi évhez képest. Emellett sokkal kevesebb együttműködés és kollaboráció is alakult ki. Mint mondják a felmérés végzői, a tudományos világban fontos a kollaboráció, azok csökkenése pedig azt is eredményezte, hogy kevesebb friss ötlet tudott amolyan hógolyóként növekedni. Emellett krízisben kialakul egyfajta szűklátókör is, mivel túlságosan elvonja a figyelmünket maga a krízis.

Emellett készült egy kutatás, ami a kutatók mentális egészségét vizsgálta, ami az azt végző britek szerint igen komoly kihatással lehet a tudósok produktivitására. Hisz ha kevésbé érzik jól magukat, kevesebb új projektet tudnak elkezdeni. A vizsgált kutatók kétharmada jelezte, hogy hetente egyszer mentálisan kimerültnek érezte magát és a kiégés jeleit tapasztalta, a negyede pedig mindezt naponta érezte.

Emellett a brit kutatás érdekes eredményekre jutott nem és rassz terén is. A nők mentális egészségét jobban megviselte arányaiban a járvány, mégrosszabb a helyzet azok esetében, akik gyereket is nevelnek. Emellett a kisebbségek is arányaiban sokkal rosszabbul élték meg a járványt, ez utóbbi eredmény a kutatókat is meglepte.

(Forrás: Nature)


A figyelmetekbe ajánljuk