Hogyan csökkentheti kreativitásunkat az izoláció?
Mi hiányzik a kávézókból az izoláció alatt, az emberek, a kávéillat, vagy a jól kialakított kis sarkok?


Az izoláció során lecsökkent azon baráti találkozók száma, amely növelhetné kreativitásunkat a szakemberek szerint. Ám nem csak az ismerőseink, de az idegenekkel való ismerkedés is növeli kreativitásunkat. A kávézók, könyvtárak, szórakozóhelyek, edzőtermek bezárásával ez a lehetőség elveszett.

Rengeteg írót inspirálnak a kávézók és bárok, de a hozzáértők szerint egy sétálás is inspiratív lehet. Egy biztos: tévhit az, miszerint a géniuszok izolációban, magányosan alkottak volna. Az alkotók a felvilágosodás kora óta járnak kávézókba dolgozni. Miért lehet ez? A puszta tény, hogy mások dolgoznak körülöttünk, inspirálhat minket arra, hogy mi is így tegyünk.

A környezettel foglalkozó szakemberek továbbá feltárták, hogy egy helyiség berendezése és megvilágítása is számít abban, hogyan tudunk dolgozni, tanulni. Ezt és az ehhez hasonló jelenségeket tanulmányozó környezetpszichológia rámutatott arra is, hogy a hőmérséklet, páratartalom, levegő minősége mind-mind befolyásolják a mentális egészséget. Az építészet tehát kihat boldogságunkra. A kilátás egy kávézóból, valamint a nem tudatosuló zaj emellett beindíthatja a nappali álmodozást és a kreatív folyamatokat.

Mindennapi életünkből a lehetőségek tárházát és az improvizációt is elvette a bezártság. Nem tehetünk mást, minthogy kitartunk és türelmesen várjuk az újranyitást.

(Forrás:BigThink)

A figyelmetekbe ajánljuk