Amikor otthonunkba száműztek és megszabadultunk mások tekintetétől, előfordulhatott, hogy mókás dolgokat vittünk véghez. Rengeteg videó kering az interneten vicces, nem szokványos cselekedetekről. A pszichológusok szerint a viselkedésben tetten érhető változások a járványhelyzetben lehetnek sikeres megküzdési stratégiák.


Néhány pszichológus azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy az emberek hajlamosabbak izolált körülmény hatására szokatlan, konvencióktól szabadabb viselkedésformákat ölteni. A viselkedés egyrészt a korábban megszokott ingeráradatot helyettesíti, másrészt levezeti a járványhelyzet miatt felgyülemlett stresszt.

Dr. Sally Austen klinikai szakpszichológus szerint a home office egy olyan helyzetet teremt, amelyben nincsenek külső szabályozók, hiszen nincsenek körülöttünk a kollégák, évfolyamtársak, senki sem ítélhet el. Ez kellemes végkimenetekhez is vezethet, felfedezhetünk új dolgokat magunkkal kapcsolatban, ám fontos odafigyelni arra, hogy a tevékenységünk ne legyen ártalmas magunkra vagy a környezetünkre nézve. Ne olyan extremitásokba merüljünk, ami felemészti a pénzünket és időnket. Az online szerencsejátékok ilyen szempontból veszélyt hordozhatnak magukban.

Dr. Gavin Morgan pszichológus professzor szerint továbbá nagyon is érthető, hogy az ingerléshez szokott emberek az unalom hatására különös dolgokat kezdenek művelni. Dr. Almuth McDowall szervezetpszichológus pedig úgy véli, a furcsa viselkedések pótolhatják a családdal és barátokkal töltött időt:

„Mindnyájunknak hiányoznak a mikro-interakciók más emberi lényekkel, szóval létrehozzuk őket más módon, egy karantén helyzetben ez azt jelenti, hogy létrehozzuk őket magunkkal, vagy más, jelenlevő emberekkel."

Simon Gelsthorpe, a Bradford Egyetem kutatója szerint a különc viselkedés mögött felbukkanhat egy új érzelem. Fedezzük fel, lépjünk hátra és figyeljük meg, hogy miről szól.

Friss

Kiderült, mi okozza az északi fényt

Bár az északi fény a világ talán leglátványosabb természeti jelensége, kialakulásának okával eddig nem voltak teljesen tisztában a tudósok. Egy frissen közölt tanulmányban viszont úgy tűnik, sikerült leírni, hogy mitől alakulnak ki az északi égbolton megjelenő kék, zöld és lila hullámzások.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 06.14.

Hétfő reggel Jaoquin Phoenix gondolatait idézzük, aki a kitartás fontosságára hívja fel a figyelmünket.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Az igazi nyári frissítő – hideg gyümölcsleves recept

Ha még nem próbáltad, itt az ideje elkészítened ezt a bársonyos, hűsítő gyümölcslevest!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk