Vajon extrémebben viselkedünk karanténhelyzetben?

Amikor otthonunkba száműztek és megszabadultunk mások tekintetétől, előfordulhatott, hogy mókás dolgokat vittünk véghez. Rengeteg videó kering az interneten vicces, nem szokványos cselekedetekről. A pszichológusok szerint a viselkedésben tetten érhető változások a járványhelyzetben lehetnek sikeres megküzdési stratégiák.


Néhány pszichológus azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy az emberek hajlamosabbak izolált körülmény hatására szokatlan, konvencióktól szabadabb viselkedésformákat ölteni. A viselkedés egyrészt a korábban megszokott ingeráradatot helyettesíti, másrészt levezeti a járványhelyzet miatt felgyülemlett stresszt.

Dr. Sally Austen klinikai szakpszichológus szerint a home office egy olyan helyzetet teremt, amelyben nincsenek külső szabályozók, hiszen nincsenek körülöttünk a kollégák, évfolyamtársak, senki sem ítélhet el. Ez kellemes végkimenetekhez is vezethet, felfedezhetünk új dolgokat magunkkal kapcsolatban, ám fontos odafigyelni arra, hogy a tevékenységünk ne legyen ártalmas magunkra vagy a környezetünkre nézve. Ne olyan extremitásokba merüljünk, ami felemészti a pénzünket és időnket. Az online szerencsejátékok ilyen szempontból veszélyt hordozhatnak magukban.

Dr. Gavin Morgan pszichológus professzor szerint továbbá nagyon is érthető, hogy az ingerléshez szokott emberek az unalom hatására különös dolgokat kezdenek művelni. Dr. Almuth McDowall szervezetpszichológus pedig úgy véli, a furcsa viselkedések pótolhatják a családdal és barátokkal töltött időt:

„Mindnyájunknak hiányoznak a mikro-interakciók más emberi lényekkel, szóval létrehozzuk őket más módon, egy karantén helyzetben ez azt jelenti, hogy létrehozzuk őket magunkkal, vagy más, jelenlevő emberekkel."

Simon Gelsthorpe, a Bradford Egyetem kutatója szerint a különc viselkedés mögött felbukkanhat egy új érzelem. Fedezzük fel, lépjünk hátra és figyeljük meg, hogy miről szól.

A figyelmetekbe ajánljuk