Ágyra tett nyitott könyv szemüveggel, zöld növénnyel

Ha lenne egy fiktív mérlegünk, amire a koronavírus-járvány okozta negatív és pozitív változásokat kellene felpakolnunk, talán senkit nem lepne meg, ha előbbin sokkal több súly lenne. Sőt egyelőre nem tudhatjuk, hogy az előttünk álló kérdéses időszakban, mikkel bővül a már eleve nehezebb oldal, az viszont mindannyiunk számára fontos, hogy saját lehetőségeink szerint a másik oldalt se felejtsük el. Tökéletes stresszmentesítés például az olvasás, amihez mutatunk is pár kiváló könyvet.Ebben az időszakban, nyugodtan levehetjük könyvespolcainkról régi, kedvenc regényeinket, esetleg az egykor kihagyott kötelezőolvasmányokat, de beszerezhetjük akár a Harvard, a Yale és Columbia professzorai által ajánlott darabokat is. Utóbbiak ráadásul arra ösztönöznek minket, hogy más perspektívából gondolkodjunk a minket körülvevő világról – tudhatjuk meg a CNBC összefoglalójából.

Albert Camus: A pestis

Albert Camus Nobel-d\u00edjas francia \u00edr\u00f3 \u00e9s filoz\u00f3fusAlbert Camus: A pestis

Albert Camus Nobel-díjas francia író és filozófus

Wikipedia

Albert Camus 1947-ben megjelent könyve, a francia algériai Oran városát sújtó pestisjárványról számol be. A történet főhőse, Rieux doktor egyszerűen nem hajlandó elfogadni a járvány ellen elszenvedett vereséget, így újra és újra szembenéz a könyörtelen sorssal. A könyv sorra feszegeti a sors természetével és az emberi helyzettel kapcsolatos kérdéseket.

„Nagyon életszerűen adja át, hogy milyen is egy járvány által sújtott városban lenni, és karanténba kerülni" – mondta a Columbia Egyetem professzora, Jenny Davidson.

William B. Irvine: The Stoic Challenge

\u200bWilliam B. Irvine filoz\u00f3fus a The Stoic Challenge c\u00edm\u0171 k\u00f6nyv\u00e9velWilliam B. Irvine: The Stoic Challenge

William B. Irvine filozófus a The Stoic Challenge című könyvével

www.talenttalks.net

Optimista útmutató mindenki számára, mely évszázadok bölcsességét felhasználva segít megbirkózni a modern világ nehézségeivel. A világhírű filozófus, William B. Irvine alig egy éve megjelent könyve, megtanít bennünket, hogyan küzdjünk meg a lehető legjobban az elénk kerülő problémákkal.

„A könyv főtézise, hogy életünk rossz dolgait leküzdhető kihívásnak tekintjük, nem pedig elviselhető valóságnak" – számolt be a könyvvel kapcsolatos élményéről a Yale pszichológia professzora, Laurie Santos.

Kadia Molodowsky: A Jewish Refugee in New York

Kadia Molodowsky amerikai zsid\u00f3 \u00edr\u00f3, k\u00f6lt\u0151Kadia Molodowsky: A Jewish Refugee in New York

Kadia Molodowsky amerikai író, költő

Wikipedia

„Valahogy megnyugtató volt ezt olvasni az világjárvány első, furcsa napjaiban, különösen, amikor a veszély már egyre közeledett, de nagyrészt még mindig láthatatlan volt. Néhányan az élelmiszerboltokban töltötték fel kosaraikat, mások pedig még mindig tagadtak" – mondta Katie Trumpener, a Yale Egyetem összehasonlító irodalmi professzora.

Az eredetileg 1941-ben jiddis nyelven kiadott (nem rég készült el az angol fordítás – a szerk.)Kadia Molodowsky által jegyzett, A Jewish Refugee in New York egy 20 éves zsidó vallású nőről szól, aki röviddel azután érkezik New Yorkba, hogy a nácik megtámadták szülőföldjét, Lengyelországot. A főszereplőnek nem csak az Európában, népe ellen elkövetett szörnyűségeket kell feldolgoznia, de meg kell birkóznia a számára teljesen idegen amerikai életmóddal is.

Glennon Doyle: Untamed

Glennon Doyle amerikai \u00edr\u00f3Glennon Doyle: Untamed

Glennon Doyle amerikai író

Glennon Doyle Facebook-oldala

„Minél bátrabbak vagyunk, annál szerencsésebbek leszünk" – írja emlékiratában Glennon Doyle, aki Untamed című művében annak a boldogságnak, örömnek és békének a feltárásáról számol be, amelyet csak akkor tapasztalhatunk meg, ha felhagyunk a társadalom által ránk aggatott megfelelésikényszerrel.

„A férfiaknak és a nőknek tulajdonított tulajdonságok nagyon eltérő halmazát vizsgálja. Rámutat arra, hogy itt az ideje, hogy a nők megértsék, szabadon lehetnek azok, akik valójában, hogy végül megtalálják igazi önmagukat" Kathy Delaney-Smith, a Harvard női kosárlabdacsapatának edzője.

Giovanni Boccacio: Dekameron

Giovanni Boccacio olasz \u00edr\u00f3, k\u00f6lt\u0151, humanistaGiovanni Boccaccio: The Decameron (ang.)

Giovanni Boccacio olasz író, költő, humanista

Wikipedia

Az 1348-as firenzei pestisjárvány elől hét nő és három férfi egy vidéki kastélyba menekül, hogy ott történetek mesélésével szórakoztassak egymást, amelyek témáját minden esetben az előző este megválasztott „király" vagy „királynő" határozza meg. Mindennap elhangzik egy-egy mese, így végül 100 történetet ismer meg az olvasó, melyek mindegyikét – a reneszánsz szellemiségével átitatott – élet és halál sajátos körforgása jellemzi.

„Az összes történet csodálatos. Néhányuk komikus, néhányuk pedig tragikus, abszurd vagy varázslatos" – mondta Priyamvada Natarajan, a Yale Csillagászati és Fizikai Tanszékének professzora.

A figyelmetekbe ajánljuk