Ezzel az 5 filmmel felkészültebbek leszünk a járványokra

Ha járvány témájú filmet szeretnénk nézni, akkor nemcsak nagy a merítés, de nagyon sokszínű is. Most ajánlunk ötöt ezekből a filmekből, melyek között megtalálunk mindent fantasy-horrortól kezdve egészen realista thrillerig.


Ahogy arról korábban már írtunk, egy friss kutatás kiderítette, hogy azok, akik járványokról és világvégéről szóló filmek rajongói sokkal jobban viselték a vírus okozta pánikot és a bezártságot, még a horrorrajongóknál is jobban.

Ennek leginkább az az oka, hogy amikor ilyen filmeket nézünk, tudat alatt gyakoroljuk ezeket a szituációkat és felkészülünk rájuk egy biztonságos szimuláció révén. Ezért összeszedtünk most öt filmet, amelyek remélhetőleg minden igényt kielégítenek, és ellenállóbbá válhatunk tőlük mentálisan. Akár lassú és ráérős, akár gyors és pörgős filmre vágysz, biztosan tudunk majd ajánlani neked olyan filmet, ami éppen teli találat lesz.

​Vírus (1995)

A Dustin Hoffman, Rene Russo, és Morgan Freeman főszereplésével készült Vírus című film egy fiktív kaliforniai városban játszódik, amit karantén alá vonnak, miután elszabadul egy új, ebolaszerű vírus, ami egy Afrikában őshonos majomfajtól ered. Amikor mozikba került, egy generációt tett betegesen hipochonderré, ez részben annak is volt köszönhető, hogy abban az évben ebolajárvány volt abban az országban, ahonnan a vírust terjesztő majomfaj ered a filmben. De még ma is tökéletes katasztrófafilm egy vírus terjedése elleni küzdelemről.

​Víruscsapda (2009)

Ha az akciófilmes verzió helyett egy realisztikusabb járványfilmre vágyunk, akkor a Chris Pine főszereplésével készült Víruscsapda a mi filmünk. A sztori egy világjárvány elterjedése után indul, amiben az emberiség nagy része kipusztult. Egy baráti társaság áll a középpontban, akik együtt fertőzésmentes zónákat keresnek, útjuk során viszont belefutnak egy férfiba és annak kislányába, akik fertőzöttek. Ennek következtében a csapat egyik tagja is megfertőződik. Ha szereted a lassan építkező, sötét thrillereket, erős drámával, valószínűleg ez is tetszeni fog.

Fekete halál (2010)

Ha a jövő helyett inkább a múltba ugranál vissza, akkor az Eddie Redmayne és Sean Bean főszereplésével készült Fekete halál való neked,. A film az 1300-as években játszódik, amikor a 200 millió emberrel végző bubópestis tombolt. A történet egy csapatnyi puritánra fókuszál, akik egy falvat keresnek, amiről az a hír járja, hogy feketemágiával távol tartják a pestist, továbbá feltámasztják a halottakat. Ha egy laza, kardozós, természetfeletti horrorra vágynál, járvány témában, akkor ez a film kielégíti ezeket az igényeidet.

Fertőzés (2011)

A film, ami legtöbbször szóba került a koronavírus-járvány ideje alatt, határozottan a Fertőzés volt, köszönhetően annak, hogy Steven Soderbergh alkotása több szempontból is mintha megjósolta volna a jövőt, annyira hasonlít a filmben ábrázolt helyzet a mi valóságunkra. A sztárparádét felvonultató mozi (Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law) kerüli a szenzációhajhászatot, inkább a szürke hétköznapokon keresztül mutatja be a filmbeli járvány hatását, és pont ettől válik még ijesztőbbé. Kihagyhatatlan, ha a jelenlegi helyzetre tökéltesen reflektáló filmet akarunk nézni.

28 nappal később (2002)

Ha a járvány mellé szeretnénk zombikat is, akkor nem fogunk jobbat találni Danny Boyle 28 nappal később filmjénél. A Cillian Murphy által alakított főhős egy kómából felébredve lép ki a teljesen kihalt és leharcolt London utcáira, később pedig megtudja, hogy egy járvány az embereket vérszomjas, agresszív szörnyekké változtatta. Ugyanakkor a történet leginkább arra fut ki, hogy az emberek gyakran ijesztőbbek és kegyetlenebbek tudnak lenni bármilyen kitalált fikciós lénynél.

A figyelmetekbe ajánljuk