Fekete-Kovács Kornél az Art of Virus plakátján

Az Art of Virus nevet viselő projektet a Modern Art Orchestra művészeti vezetője, Fekete-Kovács Kornél kezdeményezte

Így mutatják be zenével a koronavírus terjedését

Nem mindennapi ötlettel állt elő a Modern Art Orchestra: a híres magyar jazz-együttes a zene segítségével modellezi a COVID-19 vírus terjedését a világban. Ebben nemcsak ők, hanem a világ különböző pontjain élő muzsikosok is szerepet vállalnak.

Bár annyit tudunk, hogy a koronavírus a kínai Vuhan városából indult, arról a mai napig megoszlanak a vélemények, hogy a településen belül pontosan hol is volt a forráspont. Fekete-Kovács Kornél legújabb projektje, az Art of Virus azt mutatja be a hallgatóságnak, hogy mennyire kiszámíthatatlan és irányíthatatlan egy egész világot érintő fertőzés, amelynek egy idő után már az eredetét sem tudjuk, azt pedig végképp nem, hogy hol és mikor is lesz a vége. A projekt ötletgazdájával, a zenekar vezetőjével, Fekete-Kovács Kornéllal beszélgettünk.

Honnan jött a projekt ötlete?

Amikor életbe léptek a kijárási korlátozások, azon járt az eszem, hogyan tudnánk úgy megnyilvánulni, hogy annak a kialakult helyzet súlyához valójában köze legyen. A Facebookon azt tapasztaljuk, hogy a művészeti társulatok többségében próbálnak ugyanolyanok lenni mint „békeidőben". Pedig ez most egy másfajta helyzet, és erre nekünk, művészeknek is reagálni kell.

Miről szól pontosan az Art of Virus kezdeményezés?

A lényege az alkalmazkodás: a helyzet felismerése, annak elfogadása, ennek megfelelően saját magunk alakítása, valamint hogy közösen alkossunk valamit annak ellenére, hogy távol vagyunk egymástól. Kitaláltam egy kilenc hangból álló a capella dallamot, mindenféle ritmustól, kísérettől mentesen. Ezt május 1-jén elküldtem tíz, a világ különböző pontján élő zeneszerzőnek, akik más-más műfajt képviselnek. Arra kértem őket, hogy az elküldött dallam köré írjanak kíséretet, foglalják azt zenei kontextusba, majd tegyék mögé az általuk megfogalmazott, hasonló terjedelmű a capella dallamot. Az így elkészült részletet küldjék el további 2-2 szerzőnek és így tovább.

A világméretű projekt Fekete-Kovács Kornél kilenc a capella dallamával indultBurger Barna

Hogyan reprezentálja az így születő zenemű a vírus terjedését?

Az első tíz verziót követően születik újabb 20, majd 40, 80 és 160. Teoretikusan minden héten megduplázódik a verziók száma. Azt hiszem, ez a performansz remekül modellezi egy vírus viselkedését. Nyilván lesznek olyan ágak, amelyek elhalnak, ha valaki egy héten belül nem tud foglalkozni a ráeső résszel. De később lehet, hogy folytatja, és akkor az az ág újraéled. Ugyan megjelöltem lezárásnak június 5-ét, de előre nem tudjuk megmondani sem azt, hogy kitart-e addig a projekt, sem pedig azt, hogy meg tud-e állni aznap. Hiszen már most vannak olyan szálak, ahova közvetlenül nem érek el, és kicsúszik a kontroll a kezemből. Ez a folyamat fantasztikusan ábrázolja, hogy egy ilyen vírus mint a COVID-19, hogyan tud végigsöpörni a világon, hogyan tud újra és újra felbukkanni, még ha azt is hittük, hogy megállt a terjedése.

Elérhető lesz az Art of Virus eredménye a közönség számára is?

Várhatóan sokféle formátumban kapunk majd tartalmakat a zeneszerzőktől. Lesznek videók, hangfelvételek, kották. Itt jön be a Modern Art Orchestra szerepe: a beérkező verziókat mi hangszereljük, játsszuk el és készítünk belőle hangfelvételeket, majd minden pénteken este 8 órától egy élő Facebook bejelentkezés során megosztjuk az elmúlt hét eredményeit a közönséggel. Mivel ennyi idő után temérdek mennyiségű anyag érkezik majd hozzánk, így az összeset képtelenek leszünk feldolgozni. Ám egy kiváló magyar zenei, informatikai startup jóvoltából létrehoztunk egy internetes adatbázist, ahol a projekt teljes egészében követhető. A szerzők ide regisztrálnak, feltölthetik az elkészült darabokat, és meghívhatnak további szerzőket. A közönség pedig mindezt nyomon követheti ezen a weboldalon.

Elképzelhető, hogy a legvégén egyetlen hatalmas koncerten legyen hallható a művek egyvelege?

Sajnos ez fizikailag lehetetlen, hiszen összesen 160 különböző verzió fog születni. Azonban terveink között szerepel, hogy a kijárási korlátozások feloldását követően egy nagy szabadtéri fesztiválon ünnepeljünk együtt a közönséggel. A fesztiválon egy Art Of Virus válogatásdarabot mutatunk majd be, amelyben a legjobban sikerült részleteket visszük színpadra. A weblap pedig továbbra is élni fog, így akár évek múltán is láthatjuk, hogy miként formálódott, és hova jutott a kezdeményezésünk.