Nehéz idők járnak a filmstúdiókra a koronavírus járvány miatt. A forgatások többsége leállt, a kitűzött premiereket hónapokkal eltolják, hiszen közönség és nyitva tartó mozik híján az anyagi bukás garantált lenne. Sokakban felmerül a kérdés mi lesz így az jövő évi Oscar-díjakkal?

Egyelőre senki sem tudja megjósolni, hogy a csonka filmes szezonban egyáltalán hány filmbemutatót fognak megtartani, és mely filmek indulnak majd eséllyel az Oscar-díjért. Egy biztos, hogy a 93. gála időpontját eltolták februárról áprilisra, amelyen a 2021 február végéig bemutatott alkotások vehetők számításba. De vajon a két hónap haladék elegendő lesz ahhoz, hogy a korábbi évekhez hasonló filmbőségből válogathassanak az Akadémia tagjai?

Mi eljátszottunk a gondolattal, ha csak az idén eddig bemutatott filmekből lehetne válogatni, akkor melyik színészek indulnának eséllyel az aranyszoborért. Három alakításra fogadnánk jelenleg, hogy ott lesznek a végső jelöltek között áprilisban.

Ben Affleck - The Way Back

Gavin O'Connor filmjében Affleck Jacket, a kiégett alkoholistát alakítja, aki váratlanul ajánlatot kap egykori iskolájától, hogy legyen a kosárcsapat edzője. A sportdrámában a színész a kritikusok szerint élete egyik legjobb alakítását nyújtja. A szerepválasztás azért is izgalmas, mert köztudott, hogy Affleck évek óta alkoholizmussal küzd. Az ilyen emberi történeteket pedig kedveli az Akadémia, így a színész komoly esélyese lehet az áprilisi gálának.


Harrison Ford – A vadon hívó szava

Hollywood legendáját eddig mindössze egyszer jelölték Oscar-díjra, 1985-ben A kis szemtanú című filmért. Most a Jack London regénye alapján készült A vadon hívó szava igazi jutalomjáték volt a 77 éves sztár számára. A film vegyes fogadtatásban részesült, de Ford alakítását a kritika egyöntetűen dicséri, így egy újabb jelölés simán összejöhet a színésznek.


Elizabeth Moss – A láthatatlan ember

Elizabeth Mossról a Mad Men sorozat óta tudjuk, hogy briliáns színésznő. Olyan jelenléte van a vásznon, hogy egy közepesnél valamivel jobb thrillert is igazi moziélménnyé varázsol. Esélyes arra, hogy két Golden Globe díja mellett idén az aranyszoborért is versenyben legyen.

Friss

NASA, ESA, STScI, Zili Shen (Yale), Pieter van Dokkum (Yale), Shany Danieli (IAS)

Sötét anyag nélküli galaxisra bukkant a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Hubble űrteleszkópja egy ultradiffúz galaxisban (UDG).

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Hazánkban forgatják a népszerű Netflix-sorozat következő évadát

Midsommar, Árnyék és Csont, Borderlands pár szuperprodukció, amit a közelmúltban forgattak hazánkban, és úgy tűnik nincs megállás!
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Peruban nyert díjat Felméri Cecília filmje, a Spirál

Nem ez az első nemzetközi filmes díj, amit sikerült elnyernie a rendező lélektani krimijének.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk