koronavírus csókolózás

Mindent elmond 2020-ról a most megválasztott év szava

A brit Collins szótár minden évben kihirdeti az általuk megválasztott „ év szavát", és az idei nyertes természetesen a koronavírussal kapcsolatos.


Ugyanis a lockdown, azaz a lezárás lett az év szava 2020-ban.


A Guardian cikke megjegyzi, hogy 2019 óta hatezer százalékos növekedést észleltek mind írott, mind beszéd formában. Míg 2019-ben mindössze négyezerszer került elő a kifejezés, addig 2020-ban több mint negyedmilliószor.

„A nyelv a körülöttünk lévő világot tükrözi, amit ebben az évben egy globális járvány dominált. Azért választottuk a lockdownt, mert a kifejezés milliárdok élményét fogja össze. A lezárások hatással voltak arra, ahogy dolgozunk, ahogy tanulunk, ahogy vásárolunk és ahogy kapcsolódunk egymással. Most, hogy sok ország már a második lezárásokba kezd bele, nem egy olyan szóról van szó, amit ünnepelnünk kell, de mindenképpen összefoglalja az egész évet a világ nagy részén"

– indokolta a döntést Helen Newstead nyelvi konzultáns.

Versenyben volt még más járvánnyal kapcsolatos kifejezés, mint például a „koronavírus", a „társas távolságtartás", az „önkéntes izoláció" és a „szabadságolás" is a top 10-be került. Jól jelzi, hogy a munkahelyek bizonytalansága miatt ott van a legkeresettebb szavak között a „kulcsfontosságú dolgozó" is.

A Collinsnál 2019-ben a „klímasztrájk" volt az év szava, 2018-ban az „egyszer használatos", 2017-ben a „fake news", 2016-ban pedig a „Brexit".


A figyelmetekbe ajánljuk