A Wapisa nevű argentin termelői vállalkozás kipróbálta, milyen az, amikor az óceán fenekén érlelik a zamatos bort.


2020 februárjában az argentin Uco-völgyben található Bodega Tapiz alapítója, Patricia Ortiz bejelentette, hogy patagóniai Wapisa pincészete az országban elsőként kísérletezik víz alatti érleléssel.

A Wapisa borászat az Atlanti-óceánban változó mélységben boros ládákat helyezett el 25 km-re a szőlőültetvényektől, Las Grutas partja mellett. Az elhelyezésben egy biológus és egy búvár is segédkezett.

„Kíváncsiak voltunk arra, hogy megvizsgáljuk, vajon a víz alatti érlelés lehetővé teheti-e számunkra, hogy érett fiatal borokat kapjunk. (…) Megkóstoltuk a víz alatt érlelt bort és pincében érlelt társait vakon, a különbség lenyűgöző volt: az előbbi kerekebb, elegánsabb és gyümölcsösebb ízvilágú volt"

─ nyilatkozta Ortiz.

Egy második adag palackot e hónap végén, 2021 februárjában merítenek alá olyan, új fejlesztésű ketrecekbe, melyek lehetővé teszik a tengervíz keringését az üvegek között.

2020-ban egy másik projekt keretében homok alá ástak el borokat, az eredmény, az ízvilág ez esetben is fantasztikusnak bizonyult.

A víz alatti borérlelés egyébként egy olyan technika, amelyet egyre több termelő kutat. Az első konferenciát, amely a bor tengerbe merülésének folyamatával és kihívásaival foglalkozott, 2019-ben rendeztek meg.

Érdekesség továbbá, hogy a szőlő tengerbe merítésének ősi módszerét, melyet 2020-ban Elba szigetén élesztettek újjá, valamikor Julius Caesar számára készített bor előállításához használták.

(Forrás: Decanter)


Friss

Ezért lehet fontos a hazai áru fogyasztása

A szezonális áru vásárlása jót tesz a környezetnek, a termelőknek és a pénztárcánknak is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy kutatás szerint ma már leginkább a kultúra befolyásolja az evolúciót

Egy friss tanulmány megállapítja, hogy az emberi fejlődésben gyorsabbak a kultúra okozta változások a genetikai változásoknál.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Renson

A tökéletes nyári pillanatok elengedhetetlen kellékei (x)

Végre megérkezett a nyár, gondtalanul sütkérezhetünk a napon, grillezhetünk a családdal, olvashatunk a szabadban jéghideg limonádét kortyolgatva. A minőségi időtöltéshez pedig elengedhetetlenek a tökéletes szabadtéri felszerelések, amelyek nem csupán funkcionálisak, de szépek is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk