A kínaiaknak törvény írja elő, hogy az éttermekben csak a megfelelő mennyiségű ételt szabad rendelniük, bár az, hogy ez pontosan mit jelent, némi magyarázatra szorul.

Kína elfogadta az élelmiszer-pazarlás elleni törvényt, melynek értelmében megtiltják az éttermekben étkezőknek, hogy többet rendeljenek, mint amennyire szükségük van. Ez egy olyan átfogó és kissé zavaros jogszabály, amely milliók számára boríthatja fel az étkezés élményét.

A múlt héten hatályba lépett törvény része volt annak az élelmiszer-pazarlás elleni kampánynak, amely tavaly söpört végig az országon, miután Hszi Csin-ping kínai elnök aggasztó problémának nevezte az élelmiszer-pazarlást, amely veszélyezteti Kína élelmezésbiztonságát. Tilos továbbá a falánkságról, a mukbang néven ismert étkezési showműsorokról készült videók filmezése vagy megosztása.

Kínát nem fenyegeti közvetlen élelmiszerhiány. Xi azonban augusztusban élelmiszer takarékossági kampányt indított, mondván, hogy a COVID-19 világjárvány okozta gazdasági zavarok jelzésértékűnek tekinthetők, és az országnak biztosítania kell élelmiszerellátását. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja szerint a világjárvány idején bekövetkezett ellátási zavarok emberek tízmillióit sodorták az éhhalál szélére.

Hivatalnokokat küldtek ki, hogy ellenőrizzék a vállalati étkezdékben az élelmiszerpazarlást. A vendéglátóipari csoportok az úgynevezett „N-1" étkezéseket támogatták, ami azt jelenti, hogy az ételek száma kevesebb legyen, mint a vendégek száma.

(Vice)


Friss

Három megszólaló, három történet – ezért szeretjük a Rosaliát (x)

Idén ünnepli 10. születésnapját Budapest kedvenc nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia. Ebből az alkalomból kérdeztünk meg három, a fesztivál életében fontos szereplőt. De vajon, mi a közös a SPAR Magyarország, a Gál Szőlőbirtok és a Varsányi Pincészet Rosaliához fűződő kapcsolatában? A beszélgetésekből kiderül.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 fűszer, amik rendkívül egészségek

Rengeteg fűszert gyógyászati tulajdonságaik miatt használtak, mielőtt a gasztronómia meghatározó alappilléreivé váltak volna. A modern tudomány pedig bebizonyította, hogy közülük jó néhány valóban figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel jár.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ők voltak a legelsők – 5 nő, aki megváltoztatta társadalmunkat

Napestig lehetne sorolni azokat a női alakokat, akik rendkívüli hatással voltak történelmünkre, társadalmunkra és gazdaságunkra. Alappillérei a feminizmusnak, s példaértékű hősei nők millióinak.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk