Amióta csak az eszedet tudod, láttál már pestót tésztákon és csirkés szendvicseken. De vajon tudod, hogy valójában mi van a zöld mártásban? Vagy esetleg gondoltál már arra, hogy milyen módon használhatod fel még?


A pesto egy tipikusan élénkzöld szósz, amely az olaszországi Genovából származik. A pesto szó a genovai pestare ige múlt idejű alakja, ami azt jelenti, hogy szétzúzni. Ehhez valószínűleg az is hozzájárul, hogy a pestót jellemzően mozsárban és mozsárban történő aprítással készítik.

A tészta az egyik legjobb (és vitathatatlanul a legfinomabb) élelmiszer a pestóhoz, és millió pestós tészta recept van, amikre érdemes időt szánni. Ha azonban úgy érzed, hogy kicsit unod, tedd a pestót a csirkére, zöldségekre, salátára, rizsre, hamburgerre, tenger gyümölcseire, vagy akár pizzára.

Hozzávalók:

  • 1 csomag bazsalikom
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 evőkanál reszelt pecorino
  • 1 marék fenyőmag
  • fél deciliter extraszűz olívaolaj
  • 3 darab gerezd fokhagyma
  • 1 csipet

Elkészítése: 

Mossuk át a bazsalikomot hideg vízben, majd finoman szárítgassuk meg a leveleket. Tépkedjük le a szárakról a leveleket, majd helyezzük a turmixgépbe, vagy a botmixer magas falú keverőtáljába. Ezt követően jöhet a többi hozzávaló: a fokhagyma, a sajtok, fenyőmag, és egy kis olaj. Jobb, ha nem a legmagasabb fokozaton zúzzuk össze az alapanyagokat, és ne is folyamatosan mixeljünk. Amikor pedig kicsit darabos, kicsit pépes állagú készen is vagyunk.

A figyelmetekbe ajánljuk