Léteznek ugyanis más lencsés főételek is, és ehhez nem is kell túl kreatívnak lennünk. Mutatunk is gyorsan hármat!
Lencsepörkölt
Gyakorlatilag egy sima, egyszerű pörkölt, csak épp nem húsból.
Hozzávalók:
- 3 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 mokkáskanál füstölt pirospaprika
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 2 darab babérlevél
- 400 ml víz
- 1 konzerv főtt lencse, kb. 300 g
- 1 csokor friss petrezselyem
- tejföl a tálaláshoz
Lencsekrémleves
Hozzávalók:
- 300 gramm lencse (száraz)
- 500 gramm füstölt csülök
- 2 darab babérlevél
- 1 teáskanál egész fekete bors
- 2 szál sárgarépa
- 3 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 gramm zeller
A csülköt, a babérlevél, a bors, egy sárgarépa, egy hagyma és két gerezd fokhagyma társaságában tegyük fel főni, majd körülbelül 5-6 óra alatt főzzük teljesen puhára. Ha ezzel megvagyunk, a főzőlevet semmiképp se öntsük ki, ebben fogjuk ugyanis az egész levest összeállítani.
Ezt követően a zöldségeket aprítsuk fel és pirítsuk le őket egy kevés olajon. Amint aranybarna színűek lettek, öntsük fel őket vízzel. Amíg megfőnek a zöldségek, a csülökről szedjük le a húst. Amikor minden megpuhult, akkor a lencsét az áztatóvízzel együtt az edénybe öntjük, és az egészet összefőzzük. Főzés közben a félrerakott csülkös lével ízesítjük a levest. Ha minden összetevő megpuhult, az egészet leturmixoljuk. Tálaláskor a szálaira szedett hússal és egy evőkanál tejföllel kínáljuk.
Fűszeres szendvicskrém
Igen, tudjuk, ez nem főétel, de január 1-jén kinek van kedve máshoz?
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 1 konzerv lencse
- 1 marék dió
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- só, bors
- 1 mokkáskanál füstölt paprika
- 1 mokkáskanál balzsamecet