Három lencsés fogás, ha már unod a főzeléket
„Gazdag szeretnél lenni a következő évben? Egyél lencsét az új év legelső napján" – tartja legalábbis a magyar szokás. A legtöbben ilyenkor a sokak számára megunhatatlan lencsefőzelék mellett döntenek, de mi történik akkor, ha mégiscsak valami mással indítanánk 2021-et? A lencse maradhat, a főzeléktől viszont nyugodtan elbúcsúzhatunk.

Léteznek ugyanis más lencsés főételek is, és ehhez nem is kell túl kreatívnak lennünk. Mutatunk is gyorsan hármat!

Lencsepörkölt

Gyakorlatilag egy sima, egyszerű pörkölt, csak épp nem húsból.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 mokkáskanál füstölt pirospaprika
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 2 darab babérlevél
  • 400 ml víz
  • 1 konzerv főtt lencse, kb. 300 g
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • tejföl a tálaláshoz
A vörös- és fokhagymát aprítsuk fel, ezt követően az olívaolajon pároljuk puhára, végül pedig tegyük hozzá a sűrített paradicsomot, amit kicsit pirítsunk meg. Ha ezzel megvagyunk, tegyük hozzá a fűszereket, öntsük fel vízzel és forraljuk körülbelül öt percig. Ezt követően kerül bele a lencse, amit körülbelül még 10-15 percig, lassú tűzön főzünk tovább. És ennyi, el is készültünk. Ja, szaggassunk még hozzá nokedlit, a végén pedig tejföllel tálaljuk.

Lencsekrémleves

Hozzávalók:

  • 300 gramm lencse (száraz)
  • 500 gramm füstölt csülök
  • 2 darab babérlevél
  • 1 teáskanál egész fekete bors
  • 2 szál sárgarépa
  • 3 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200 gramm zeller

A csülköt, a babérlevél, a bors, egy sárgarépa, egy hagyma és két gerezd fokhagyma társaságában tegyük fel főni, majd körülbelül 5-6 óra alatt főzzük teljesen puhára. Ha ezzel megvagyunk, a főzőlevet semmiképp se öntsük ki, ebben fogjuk ugyanis az egész levest összeállítani.

Ezt követően a zöldségeket aprítsuk fel és pirítsuk le őket egy kevés olajon. Amint aranybarna színűek lettek, öntsük fel őket vízzel. Amíg megfőnek a zöldségek, a csülökről szedjük le a húst. Amikor minden megpuhult, akkor a lencsét az áztatóvízzel együtt az edénybe öntjük, és az egészet összefőzzük. Főzés közben a félrerakott csülkös lével ízesítjük a levest. Ha minden összetevő megpuhult, az egészet leturmixoljuk. Tálaláskor a szálaira szedett hússal és egy evőkanál tejföllel kínáljuk.

Fűszeres szendvicskrém

Igen, tudjuk, ez nem főétel, de január 1-jén kinek van kedve máshoz?

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 konzerv lencse
  • 1 marék dió
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • só, bors
  • 1 mokkáskanál füstölt paprika
  • 1 mokkáskanál balzsamecet
A hagymást és a fokhagymást aprítsuk fel, majd pároljuk őket üvegesre egy kevés olajon. A lencsét szűrjük le, majd a hagymákkal és a fűszerekkel együtt tegyük be az aprítóba és zúzzuk le. Az olívaolajat kanalanként adjuk hozzá, az a lényeg, hogy rusztikus állagot kapjunk. Kész!


A figyelmetekbe ajánljuk