A szaloncukor minden évben elkerülhetetlen eleme a karácsonynak. Legyen egy tálba halmozva, vagy lógjon a fán, szinte mindenki lakásában ott díszeleg valahol, és csak arra vár, hogy a kíváncsiskodók felfedezzék, vajon milyen ízű is lehet. A bolti édességnél azonban sokkal jobb, ha mi magunk készítjük el a szaloncukrokat.


A szaloncukor-készítés, bármennyire is az ellenkezőjét gondolnánk elsőre, nagyon egyszerű, egy szép dobozban pedig remek ajándékul szolgál. Alább három ínycsiklandozó receptet osztunk meg, amelyekkel garantált a siker.

Vajkaramellás

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg nádcukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 csipet só
  • 1 szál vaníliarúd

Elkészítés:

A vaníliarúd belsejét kikaparjuk és az összes többi hozzávalóval együtt egy lábosba tesszük. A forrástól számított 40 perc alatt gyakori kevergetés mellett sűrűre főzzük. Egy nagyjából 10 x 25 cm-es műanyag doboz aljára több réteg alufóliát teszünk, ezt leterítjük sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát. Hagyjuk kihűlni, aztán egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap feldaraboljuk és megformázzuk.

Marcipános

  • 20 dkg blansírozott mandula
  • 10 dkg porcukor
  • 1-2 ek. hideg víz
  • fél db narancs reszelt héja

A mandulát finomra daráljuk és összekeverjük a porcukorral. Két részre osztjuk. Az egyikhez annyi vizet adunk, hogy formázható marcipánmasszát kapjunk, majd belereszeljük a narancs héját. Lehűtjük, majd feldaraboljuk és megformázzuk. A másik feléből lesz a feketeribizlis marcipán.

Feketeribizlis

Hozzávalók:

  • 15 dkg fagyasztott feketeribizli
  • 2 ek cukor

A feketeribizlit kis lábosba tesszük és a cukorral sűrűre főzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd hagyjuk kihűlni. Ezt követően a maradék cukros mandulához keverjük. Lehűtjük, majd feldaraboljuk és megformázzuk.

A szaloncukrok csokoládébevonatához 20 dkg, legalább 60% kakaótartalmú étcsokoládé 2/3 részét kis darabokra vágjuk, közepes tálba tesszük és vízgőz felett felolvasztjuk. A maradék csokoládét nagyon finomra vágjuk. Az olvasztott csokoládét levesszük a gőzről és hozzákeverjük a maradékot, majd azonnal mártani kezdjük a megformázott szaloncukrokat. A megmártott édességeket egy sütőpapírral bélelt tálcára tesszük, és hagyjuk, hogy a csokoládé megdermedjen. Ha elkészült, selyempapírba csomagoljuk és dobozba tesszük.

Sárközi Ákos receptje

via Street Kitchen

A figyelmetekbe ajánljuk