Hiába utálják, a zöldségektől mentálisan is egészségesebbek a gyerekek

Hiába utálják, a zöldségektől mentálisan is egészségesebbek a gyerekek

Egy friss, brit iskolásokat vizsgáló tanulmány összefüggést fedezett fel a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a gyerekek mentális jóléte között.


A tanulmány szerint jobb a közérzetük azoknak a gyerekek, akik a kortársaiknál átlagban több gyümölcsöt fogyasztanak. A mentális jólétet illetően azok a gyerekek érték el a legmagasabb pontszámot, akik naponta legalább ötször fogyasztottak valamilyen formában zöldséget és gyümölcsöt - írja az IN a ScienDaily alapján.

A kutatást vezető Prof. Ailsa Welch, az UEA Norwich-i Orvosi Karának munkatársa szerint a rossz mentális állapot a fiatalok körében gyakori, amelynek hosszú távú negatív következményekkel jár. Emellett fokozatosan rontja, és nagy befolyással van a gyermekek lelki egészségére a közösségi média és a modern iskolai kultúra is.

Míg a táplálkozás és a fizikai egészség közötti kapcsolat jól ismert, eddig nem sokat tudtunk arról, hogy a táplálkozás szerepet játszik-e a gyermekek érzelmi jólétében. Ezért kezdtük el vizsgálni a táplálkozás és a mentális egészség közötti összefüggést az iskolás gyermekek körében

– mondta Welch.

A kutatás Norfolk 50 iskolájában közel 9000 gyermek – 7570 közép- és 1253 általános iskolás – részvételével végezte el a felmérést. A vizsgálatban a gyerekek az étrendjükről számoltak be, majd korosztályonkénti tesztet kellett elvégezniük, amely a gyermekek boldogságát, szabadidejét és személyes kapcsolataikat vizsgálta.

A táplálkozással kapcsolatban azt találtuk, hogy a középiskolásoknak csak körülbelül egynegyede, az általános iskolásoknak pedig 28 százaléka számolt be arról, hogy elfogyasztja az ajánlott napi öt gyümölcsöt és zöldséget. Tízből alig egy gyermek pedig egyáltalán nem evett gyümölcsöt vagy zöldséget"

– mondta a kutatásvezető.

A kutatócsoport a táplálkozási tényezők és a mentális jólét közötti összefüggést is vizsgálta, amiről Dr. Richard Hayhoe, az UEA Norwichi Orvosi Karának munkatársa, elmondta:

Azt találtuk, hogy a jó táplálkozás összefügg a gyermekek jobb mentális egészségével. Különösen a középiskolások körében volt szoros kapcsolat a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, tápláló étrend és a jobb mentális jólét között.

A kutatásból az is kiderült, hogy azok a középiskolások, akik nem reggeliznek, rosszabb mentális jóléttel rendelkeznek. Rosszabb eredményt csak azok a diákok értek el, akik energiaitallal indítják a hétköznapokat, írja az IN.


A figyelmetekbe ajánljuk