Egy gén határozza meg azt, hogy mennyire fázunk

A szakemberek szerint egy gén befolyásolja azt, hogy mennyire fázunk, amikor hideg van.


Egy új kutatás rámutat arra, hogy egy vázizom gén közös genetikai változata, az ACTN3 egy hiányossága ellenállóbbá teszi az embereket a hideg hőmérsékletnek.

Az ACTN3 az alpha-actinin-3-at kódolja, ám ez ötből egy emberből hiányzik. Az alpha-actinin-3 akkor kezdett el hiányozni az emberi szervezetből, amikor hidegebb éghajlatokra kezdtünk vándorolni.

Egy kutatásban 42 litván férfi vizsgálatával derült fény az érdekes különbségre. A vizsgálat során ugyanis 14 Celsius- fokos hideg víznek tették ki a férfiakat, akiknek megvizsgálták a génkészletét. Az alpha-actinin-3 hiányosak majdnem 70 százaléka bírta ki hosszabb ideig (két órán át) való hideg vízben tartózkodást, ám az alpha-actinin-3-mal rendelkező résztvevők csupán 30 százaléka tudta folytatni a kísérletet.

Az ACTN3 gén szerepe a gyors és lassú izomrostokhoz köthető. Az alpha-actinin-3 a gyors izomrostokban található, tehát például egy maraton lefutásakor vehetjük hasznát. Akinek hiányzik a génkészletéből, nehezebben tud sprintelni. Hiányában ugyanis az izomrost belassul, ugyanez segíthet a hidegben megtartani az energiánkat és ellenállni.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk