egy kosár friss zöldség

Egyre több magyar háztartásban használják krumpli helyett ezt a zöldséget

Egyre több helyen veszi át a szerepet.


Az édesburgonya egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon, és szépen lassan a hazai gasztronómia egyik alapvető élelmiszerévé válik, hiszen nem hiányozhat az éttermek, gyorséttermek étlapjáról vagy éppen a zöldségesek kínálatából. Mindamellett, hogy finom és sokoldalú, egészséges is és nagyszerűen beleépíthetjük az étrendünkbe.

Kovács András növényorvos édesburgonya-termesztő az Agrárszektornak elmondta, hogy több okra is visszavezethető a népszerűsége:

Az elsődleges természetesen a média népszerűsítő hatása, de ahhoz, hogy ne csak ismerjék, de fogyasszák is, az ár is nagyon befolyásoló tényező. Az előző években még a kereslet vákuuma erősen dolgozott, és volt egy árfelhajtó hatása. A burgonya és az édesburgonya ára közel volt egymáshoz a pultokon. Azok, akik jobban odafigyelnek az egészségükre, szívesebben választják alternatívaként a burgonyával szemben.

Ez is érdekelhet:Ezek a magyarok kedvenc gyümölcsei és zöldségei

Annak ellenére, hogy népszerű és a magyar klíma is megfelelő a termesztéshez, nem sokan kezdtek el vele komolyabban foglalkozni. Körülbelül párszáz hektárra tehető a termőterülete, de nagy, üzemi szintű termelőből is kevés van. Inkább a kisebb, 1-2 hektáros termőterületek jellemzőek, a Nyírség területén viszont már látni részes integrációt.

Évek óta tendencia, hogy a burgonyából a korai fajták termeszthetők sikerrel, mivel hirtelen felmelegszik az idő és megáll a növekedésben. Míg a burgonya 25 Celsius-fok felett nem hízik, az édesburgonya intenzív növekedése 25 Celsius-fok felett kezdődik. Időben is eltér a két növény vegetációja. Mikor a burgonya virágzik, vagy újburgonya kezd kikerülni a pultokra, akkor ültetik ki az édesburgonya palántákat a területre.

Az édesburgonya szélsőséges időjárási körülmények közt is termelhető, azonban a gazdaságossága csak ideális körülmények közt garantálható. Jól viseli az aszályt, nem fog kiégni, elpusztulni, azonban megáll a növekedésben, így, ha nincs kellő, körülbelül 100 kedvező nap a vegetáció alatt, akkor apró lesz a termés

– tette hozzá Kovács András, majd kitért arra is, hogy mi vár itthon azokra, akik édesburgonyát szeretnének vásárolni. A piaci helyzetet látva, az olcsó import most kezd elfogyni a világpiacról, áprilistól várható kisebb emelkedés, és nyáron ez folytatódik, ahogy kiürülnek a raktárak:

Összességében dömpingben olcsóbb volt az édesburgonya, ez a brutális akciókból is látszik. Ahogy fogy a termés, elkezdődhet az árak emelkedése az inflációhoz igazodó mértékben.


A figyelmetekbe ajánljuk