A tudósok véleménye régóta megoszlik a vörös húsok fogyasztását illetően, de az biztos, hogy több kutatás szerint is növeli a rák kialakulásának kockázatát, miközben jelentősen hozzájárul a globális felmelegedés ütemének növeléséhez is. Egy új tanulmány szerint pedig a feldolgozott vörös hús túlzásba vitt fogyasztása látványos mértékben növeli a demenciára való hajlamot is.
A Science Alert számol be arról a kutatásról, melyet bostoni egészségügyi szakemberek készítettek. A portál információi szerint a vizsgálatban 133 771 ember vett részt, akik közül többek eredményeit egy 43 éves időintervallumban értékelték.
Ez is érdekelhet! 4 fontos tápanyag, amiből sokkal többet kellene fogyasztanunk
Az eredmények alapján arra jutottak, hogy
azoknál, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak feldolgozott vörös húsokat, az időskor közeledtével nagyobb eséllyel fordul elő demencia.
A kutatásban vizsgált közel 140 ezer emberből nagyjából 11 ezer alany mutatta a demencia jeleit, ami nagyjából az összes alany tíz százaléka. A kutatók úgy találták, hogy azoknál alakul ki az időskori betegség, akik mindennap legalább egy szelet szalonnának megfelelő feldolgozott vörös húst visznek be a szervezetükbe. Az ő esetükben
a demencia kialakulásának esélye 13 százalékkal magasabb, mint azoknál, akik kevesebb ilyen élelmiszert fogyasztanak.
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A portál emlékeztet, hogy a demencia kialakulásáért nem lehet egyetlen faktort sem önmagában felelőssé tenni: a kognitív hanyatlásban nagy szerepet játszik az alkoholfogyasztás, a genetika és a krónikus betegségek jelenléte is.
Ennek ellenére a kutatók úgy találták, hogy
napi átlagban egy adag feldolgozott vörös hús – például egy darab virsli – összesen 1,6 évvel öregíti az agy azon részeit, melyek a kognitív képességekért felelnek.
Fontos kiemelni, hogy a feldolgozatlan, friss vörös húsok esetén a tudósok nem találtak összefüggést a demencia megnövekedett kockázatával.
Ezt is olvasd el! 7 élelmiszer, ami leginkább megtépázza az immunrendszered
A vörös hús fogyasztásának csökkentését bele lehetne foglalni a kognitív egészséget elősegítő étrendi iránymutatásokba
– áll a tanulmányban.