hamburger, sült krumpli, gyorséttermi ételek
Fotó: Shutterstock

7 élelmiszer, ami leginkább megtépázza az immunrendszered

Az immunrendszered folyamatosan figyeli az olyan gonosz fenyegetéseket, mint a vírusok vagy baktériumok, és akcióba lép, amikor megbetegszel.


Bár egyetlen konkrét élelmiszer vagy étrend-kiegészítő sem garantálhatja, hogy soha nem leszel beteg, az étrended fontos szerepet játszhat abban, hogy támogasd az immunrendszered munkáját a nem kívánt fertőzések elhárításában. Összegyűjtöttünk 7 élelmiszert az Eating Well segítségével, amit jobb elkerülnöd, ha támogatnád az immunrendszered, és szeretnéd elkerülni a betegségeket.

Ez is érdekelhet: 4 alattomos jel, hogy vitaminhiányod van

​1. Finomított gabonafélék

Mivel az immunsejtjeid többsége a bélrendszeredet bélelő nyirokszövetben található, fontos, hogy korlátozni kell a finomított szénhidrátokat, amelyek általában magasabb cukortartalmúak, és rost nélküliek. Az egészséges bélgát elsődleges védelmi mechanizmusként működik az elfogyasztott élelmiszerekben lévő baktériumokkal és vírusokkal szemben. Másodszor, a bélbaktériumok rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA) termelnek az ételben lévő rostok erjesztésével, melyek segítenek szabályozni az immunsejtek működését, amikor vírusos vagy bakteriális fenyegetéssel találkoznak.

​2. Alkohol

Az alkohol sem a legjobb a bélrendszerednek, amely létfontosságú szerepet játszik az immunitásban. Befolyásolhatja a bélben lévő egészséges baktériumok sokféleségét, és hozzájárulhat a kevésbé működő bélgáthoz, ami azt jelenti, hogy a kórokozók át tudnak surranni rajta. A túlzott alkoholfogyasztás gátolja az adaptív immunrendszered azon képességét is, hogy létrehozza az idegen betolakodók, például az influenzavírus elleni védekezéshez szükséges antitesteket.

Az alkohol rontja a jó alvás lehetőségét is, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az immunrendszer csúcsformában legyen.

Ha tovább olvasnál: Elkerülnéd a betegséget? Az 5 legjobb immunerősítő az őszre

​3. Cukorral édesített italok

cukrozott sz\u00ednes italok \u00fcvegben

Fotó: Shutterstock

Tudjuk, hogy a túl sok hozzáadott cukor nem tesz jót. A túlzott cukorbevitel negatívan befolyásolhatja a szervezetet, és hozzájárul az immunrendszer gyengüléséhez. A túlzott fruktóz bevitel megváltoztatja a bélmikrobióta összetételét, így a jótékony baktériumtörzsek nehezebben boldogulnak. A magas vércukorszint megváltoztathatja a bélrendszer áteresztőképességét is, ami hozzájárul a krónikus gyulladáshoz. Bár a gyulladás a szervezet veleszületett immunválaszának normális lépése, a krónikus gyulladás miatt az immunrendszer túlságosan túlterhelődik az új fertőzések kivédéséhez.

​4. Sült ételek

A sült ételekben magasabb a fejlett glikációs végtermékek (AGE-k) tartalma. Ezek a vegyületek természetesen keletkeznek a főzés során, különösen olyan magas hőmérsékleten, mint a sütés. Kutatások szerint az AGE-k összefüggésbe hozhatók a kevésbé optimális bélmikrobiommal, a fokozott gyulladással és a gyengébb bélgáttal, ami mind hatással lehet az immunrendszeredre.

​5. Vörös húsok és feldolgozott húsok

Bár a vörös húsnak helye lehet az egészséges táplálkozásban, a vörös húsok és a feldolgozott húsok, például a bolognai és a hot dog túlzott fogyasztása rossz hír lehet az immunrendszered számára. A vörös hús emésztésekor a bélbaktériumok egy trimetilamin (TMA) nevű anyagot hoznak létre, amelyet a máj trimetilamin-N-oxiddá (TMAO) alakít át. A bélben élő több TMAO-termelő bélbaktérium gyakran összefügg a krónikus gyulladással.

​6. Koffeines italok

egy cs\u00e9sze k\u00e1v\u00e9, \u00e9s mellette kockacukor egy t\u00e1lban

Fotó: Shutterstock

A kávé és a tea magas antioxidáns-tartalmúak, amelyek a gyulladás csökkentésével támogathatják az egészséges immunrendszert, de ha koffeintartalmúak, zavarhatják a minőségi alvást. Számos kutatás összefüggésbe hozta az alvást az immunrendszer működésével. Ha szereted a koffeintartalmú italokat, korlátozd őket napi néhány csészére, és próbáld meg lefekvés előtt legalább 6 órával elfogyasztani őket.

​7. Sós ételek

A Hypertension című szaklapban 2018-ban megjelent áttekintés a magas nátriumbevitelt a fokozott gyulladással, a bélmikrobiom változásával és a szervezet adaptív immunitásának megváltozásával hozta összefüggésbe. A legtöbb ember sokkal több sót fogyaszt az ajánlottnál. Csökkentsd a magas nátriumtartalmú ételek mennyiségét, mint a gyorséttermi ételek, sós rágcsálnivalók, feldolgozott húsok és konzervek.


A figyelmetekbe ajánljuk