vitaminok

4 alattomos jel, hogy vitaminhiányod van

Honnan tudhatjuk, hogy mikor van szükségünk multivitaminra? Mik lehetnek tápanyaghiány jelei?


Elő a körmökkel!

A vas elengedhetetlen a hemoglobin előállításához, amely a vörösvérsejtekben található fehérje, és amely az oxigént szállítja az egész szervezetben az energiáért. A vashiány számos egészségügyi problémához vezethet, többek között a köröm rendellenességéhez, az úgynevezett koilonychiához. A koilonychia jelei a vékony, törékeny, kanál alakú körmök. Az emberiség 25%-a szenved vérszegénységben világszerte szenvednek, amelynek felét a vashiány okozza.

Ez is érdekelhet:10 élelmiszer, amiben rengeteg E-vitamin található

Éjszakai látás

A farkasvakság és a homályos látás az A-vitaminhiány lehetséges jele lehet. Az A-vitamin döntő szerepet játszik a látásban, lehetővé téve a fény teljes spektrumának érzékelését. Megfelelő mennyiségű A-vitamin nélkül a szem nem képes a retina megfelelő működéséhez szükséges pigmenteket előállítani, ami éjszakai vaksághoz és látásromláshoz vezet. Ezenkívül az A-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy a szem elegendő nedvességet termeljen, és így megőrizze a szem kenőképességét és egészségét.

Az A-vitamin hiánya azonban a gyomor-bélrendszeri rendellenességekben, például irritábilis bélbetegségben szenvedő gyermekek és felnőttek, valamint a cisztás fibrózisban vagy hasnyálmirigy-elégtelenségben szenvedők esetében is fennállhat.

Kirepedezett ajkak

A cheilitis, egy olyan állapot, amit fájdalmas repedések jellemeznek a száj sarkában, és többfajta tápanyaghiánnyal is összefüggésbe hozható. Mint például a vas, a cink és a B-vitaminok, mint a folsav, a riboflavin és a B12. Szerencsére a megfelelő orális vagy helyi antibiotikumos kezelés néhány napon belül javítja a cheilitist, a teljes gyógyulás pedig két héten belül bekövetkezik. De természetesen a probléma gyökerénél lévő tápanyaghiányt is orvosolni kell.

Olvasd el ezt is!Négy vitamin, amely segíthet a refluxos tünetek enyhítésében

Könnyen jött sérülések

Észrevetted, hogy könnyen zúzódsz, és a kék-zöld foltok sokáig ott maradnak a bőrödön? Ha igen, akkor lehet, hogy C- és K-vitaminhiányban szenvedsz. A C-vitamin hiánya gyenge ereket okozhat az elégtelen kollagéntermelés miatt, ami könnyen véraláfutásokat eredményezhet. A K-vitamin elengedhetetlen a véralvadáshoz és a sérülések utáni gyors gyógyuláshoz.

A figyelmetekbe ajánljuk