Bár a legtöbb tradicionális fogás esztétikailag is étvágygerjesztő, előfordul, hogy sokkal inkább az undor fog el minket egy-egy konyha népszerű ételének láttán. Alább összegyűjtöttünk a világ legbizarrabb desszertjeiből párat, amelyek formájuk vagy összetevőik miatt nem épp a legvonzóbbak, mégis egyes régiókban hatalmas kedvencnek számítanak.
Csokoládéval bevont rovarok, Thaiföld
A rovarevés nagy hagyományokkal bír Ázsiában, így azon sem kell meglepődnünk, hogy már édes harapnivaló is készül a kis állatokból.
Thaiföldön például kemencében sült tücsköket kóstolhatunk, amelyeket finom étcsokoládéval vonnak be.
Picarones, Peru
A Limából származó picarones egy gyűrű alakú sült édesség, amely sütőtökkel, néha édesburgonyával kevert búzalisztből készül. Forró olajban kisütik, majd ezt követően a karikákat cukornádból előállított fahéjas chancaca szószban fürdetik meg.
Eredete a spanyol fánkokra vezethető vissza, manapság pedig már nemcsak Peruban, de Chilében is közkedvelt nassolnivaló.
Ezt is olvasd el! Az édesség, ami a Malévnek túl drága volt – a Pilóta keksz története
Cendol, Malajzia
A cendol egy hűsítő jeges desszert, amely elsőre sokunkat a pho levesre emlékeztethet. A fogás elsősorban zöld rizslisztből készült tésztaszerű zselét, kókusztejet és pálmacukorszirup cseppjeit tartalmazza. Főként Délkelet-Ázsiában népszerű édesség.
További feltéteket is szokás hozzáadni: mint például kockára vágott jackfruitot, édesített piros azuki babot vagy a szagáról hírhedt duriánt.
Tavukgöğsü, Törökország
Bár az étel török neve nem mond sokaknak semmit, ha viszont eláruljuk, hogy a „tavukgöğsü" szó csirkemellet jelent, egyből másképp tekintünk a tiramisura hajazó desszertre. Ez az édesség röviden egy török tejpuding, amelyet felaprított csirkemellből készítenek.
Eredetileg szultánoknak szolgálták fel palotai csemegeként, ma már viszont Törökország-szerte nagy favorit.
Ez is érdekelhet! 5 étel a nagy gazdasági világválság idejéből, amelyeket valószínűleg nem szívesen kóstolnál meg
Aletria Doce, Portugália
Az aletria (arabul al-irtiâ) egy vékony szálú – spagettihez hasonlító – tészta, amelyet levesek és édességek alapanyagául használnak.
A dél-európai ország északi régióiban az Aletria Docét leginkább karácsonykor és akkor is a másik közkedvelt édesség, a rizspuding alternatívájaként szolgálják fel.
Portugáliában járva a krémes finomságot nem szabad kihagynunk, a citrom, a fahéj és a cukor ízei tökéletes harmóniát alkotnak a könnyed tésztával.
Forrás: Times Food