Az ősz beköszöntével előkerülnek azok a sütemények, amelyeknek az összetevői között megtalálhatjuk az évszak nagy kedvenceit: a sütőtököt, a szilvát, a körtét és a céklát. Bár utóbbit viszonylag ritkán használják édességek elkészítéséhez, mi most egy olyan céklás-gyömbéres finomságot mutatunk be, ami garantáltan az ősz egyik nagy slágere lehet. Recept.
Kétség sem fér hozzá, hogy a cékla igazi superfoodnak számít, amit rendkívül változatos módokon lehet felhasználni. Ráadásul nagyon gazdag nátriumban, ami hozzájárul az erek rugalmasságához, ezzel pedig segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémák kialakulását.
A cékla ezen felül sok antioxidánst, vasat, kalciumot és magnéziumot tartalmaz, ráadásul káliumot is találunk benne bőséggel, ami segít az idegek és az izmok megfelelő működésében.
Épp emiatt a most bemutatott recept nemcsak az ízlelőbimbóknak nyújt maradandó élményt, de az őszi szezonban az egészségünk fenntartásában is segít!
Még több őszi recept! Hamisítatlan őszi csemege: így készíts egyszerűen birsalmasajtot!
Hozzávalók:
A süteményhez:
- 350 g cékla, megpucolva
- 200 g étcsokoládé
- 3 tojás
- gyömbér
- 240 g méz
- olívaolaj
- 1 vaníliarúd
- 1 narancs
- 150 g liszt
- kakaópor
- sütőpor
- őrölt szegfűbors
- fahéj
A cékla nemcsak finom, de egészséges is
Fotó: Shutterstock
A cukormázhoz:
- 250 g vaj
- 1,5 csésze porcukor
- 175 g olvasztott étcsokoládé
1. A céklát forrásban lévő vízben 40 percig főzzük. Előfordulhat, hogy több időre lesz szükségünk, a lényeg, hogy megpuhuljon.
2. Miután kihűlt, pucoljuk meg, majd pépesítsük.
3. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Az elkészítéshez egy mélyebb és nagyobb tepsit használjunk, amit kivajazunk.
Ezt is olvasd el!Így készíts tökéletes bacont sütőben!
4. A kihűlt céklához adjuk a csokoládét, a tojássárgáját, a gyömbért, a mézet, az olívaolajat, a vaníliát, majd a narancs héját és levét.. A masszát keverjük simára, majd adjuk hozzá a lisztet, a kakaót, a sütőport, a szegfűborsot, a fahájat és egy csipet sót.
5. A tojásfehérjét egy külön tálban kemény habbá verjük, majd a céklás keverékhez adjuk, amíg össze nem áll. Öntsük a tésztát a tepsibe, és süssük 1 órán keresztül.
6. A cukormázhoz mixerrel a vajat habosra verjük, az oldalát egy spatulával kaparjuk le. Szitáljuk bele a porcukrot és verjük 1 percig, vagy amíg össze nem áll. Adjunk hozzá csokoládét, és verjük 2 percig, vagy amíg fényes nem lesz.
7. Kenjünk meg a sütemény tetejét a cukormázzal, majd a legvégén a tetejére szórjunk reszelt csokoládét.