Penne, spagetti, tortellini: a leghíresebb tészták eredettörténetei

Penne, spagetti, tortellini: a leghíresebb tészták eredettörténetei

Az olasz konyha világszerte híres különleges és sokszínű tésztaételeiről. Az alábbiakban pedig összeszedtünk néhányat a legismertebb tésztaformák közül, amelynek eredetéről talán kevesen hallottak.


Lasagne

Unsplash

A lasagne az egyik legkorábbi ismert tésztaforma, ami egészen az ókori Rómába vezethető vissza. A paradicsom azonban csak a 16. században érkezett Európába, a proto-lasagnához pedig már azelőtt is használtak néhány érdekes összetevőt.

A 4. század végi vagy 5. század eleji Apicius szakácskönyv egyik korai receptje szerint a főtt kocasültből, mazsolás borból és fügéből készült mártást rétegeztek a vékony tészták közé. A Liber de Coquina című 14. századi olasz szakácskönyvből származó lasagna receptje viszont kicsit ismerősebbnek tűnhet: ugyanis abban az utasítások szerint reszelt sajtot és fűszereket kellett a tésztához rétegezni.

Ez is érdekelhet: Így készül az olaszok rizsgolyója, az arancini

Spagetti

Unsplash

A spagetti vitathatatlanul az egyik leghíresebb tésztaforma, amely Olaszországból származik, bár eredttörténete nem egészen egyértelmű. Azt viszont tudni lehet, hogy a spagetti kifejezés kis zsinórokat jelent.

Történészek szerint Szicíliában már legalább az 1100-as években készítettek spagettit, de csak évszázadokkal később, az Egyesült Államokba érve vált széleskörben elterjedté. A 19. század végén és a 20. század elején a spagetti egyike volt azon kevés olasz alapanyagoknak, amelyek az Egyesült Államokban kaphatók voltak. Az ekkor Amerikába bevándorló olaszok milliói húshoz és paradicsomkonzervhez is hozzájutottak, így vált a spagetti és a húsgombóc az olasz-amerikai háztartások és éttermek alapételévé.

Penne

Unsplash

A legelső pennét 1865-ben készítették el, amikor Giovanni Battista Capurro olasz tésztakészítő olyan gépet készített, amely ferdén vágott vékony kis csöveket alkotott. A penne-gépet még ugyanezen év március 11-én szabadalmaztatta, így a penne egyike azon kevés tésztáknak, amelyeknek igazolható születésnapja van.

Olvasd el ezt is! A szomorú igazság a rizibiziről

Tortellini

Unsplash

A régebbi tésztaformák eredetét nehéz nyomon követni. Bologna és Modena is igényt tartana a tortellini szülővárosa címre, azonban senki sem tudja pontosan, honnan származik a töltött, gyűrű alakú tészta.

Egy legenda szerint a receptet egy vendéglős alkotta meg Castelfranco Emiliából, egy Bologna és Modena között fekvő olasz városból. Amikor egy nap egy gyönyörű nő érkezett a fogadójába, annyira magával ragadta a lány szépsége, hogy a kulcslyukon keresztül kémlelte, ahogy nyugovóra tért, és teljesen lenyűgözte a lány köldöke. A látvány arra ösztönözte, hogy a konyhába rohanjon, és feltalálja a ma tortellini néven ismert, köldök alakú gombócot.

A figyelmetekbe ajánljuk