Az arancini egy autentikus olasz étel, amit általában rizsből készítenek, és gyakran különböző töltelékekkel töltik meg, majd bepaníroznak és olajban kisütnek. Ez pedig ezzel a recepttel te is könnyen megteheted!
Az arancini eredete Szicíliára vezethető vissza, és gyakran szicíliai konyha részének tekintik. Története az arab uralom idejére nyúlik vissza, amikor a szigetet a 10. és 11. században meghódították. Az arabok behozták a rizst és a sáfrányt a szigetlakóknak, amelyek az arancini alapvető összetevői lettek.
Tölteléke és formája régiónként változhat Szicíliában. A leggyakoribb változatok közé tartozik a ragu, a mozzarella és a borsó, de léteznek változatok sonkával és sajttal, valamint spenóttal és mozzarellával is. És míg Palermo környékén gyakran gömbölyűek, addig Catania régiójában inkább kúp alakúak, amely az Etna vulkánra emlékeztet.
Hozzávalók:
- 1 bögre rizs
- 1 ek olaj
- só
- liszt
- 2 db tojás
- zsemlemorzsa
- 20 dkg gorgonzola ( de trappista is lehet)
Olvasd el ezt is! Saltimbocca, egy olasz étel, amit lehet még nem próbáltál
Elkészítése:
Egy edénybe olajat öntünk, majd a rizst enyhén megpirítjuk rajta, megsózzuk, és kétszeres mennyiségű vízben párolni kezdjük. Levesszük a tűzről, és 10 percig lefedve pihenni hagyjuk. Ezután a megfőtt rizst egy tálba szedjük, és langyosra hűtjük. 3 edényben kitesszük a panírozás kellékeit: a lisztet, a felvert tojást és a zsemlemorzsát. A rizsből kiszedünk egy kisebb darabot, majd a közepébe nyomunk egy kis sajtot és golyóvá gyúrjuk, végül pedig bepanírozzuk a szokásos módon. Nem túl forró olajban kisütjük.