Így készül az olaszok rizsgolyója, az arancini

Így készül az olaszok rizsgolyója, az arancini

Az arancini egy autentikus olasz étel, amit általában rizsből készítenek, és gyakran különböző töltelékekkel töltik meg, majd bepaníroznak és olajban kisütnek. Ez pedig ezzel a recepttel te is könnyen megteheted!


Az arancini eredete Szicíliára vezethető vissza, és gyakran szicíliai konyha részének tekintik. Története az arab uralom idejére nyúlik vissza, amikor a szigetet a 10. és 11. században meghódították. Az arabok behozták a rizst és a sáfrányt a szigetlakóknak, amelyek az arancini alapvető összetevői lettek.

Tölteléke és formája régiónként változhat Szicíliában. A leggyakoribb változatok közé tartozik a ragu, a mozzarella és a borsó, de léteznek változatok sonkával és sajttal, valamint spenóttal és mozzarellával is. És míg Palermo környékén gyakran gömbölyűek, addig Catania régiójában inkább kúp alakúak, amely az Etna vulkánra emlékeztet.

Hozzávalók:

  • 1 bögre rizs
  • 1 ek olaj
  • liszt
  • 2 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • 20 dkg gorgonzola ( de trappista is lehet)

Elkészítése:

Egy edénybe olajat öntünk, majd a rizst enyhén megpirítjuk rajta, megsózzuk, és kétszeres mennyiségű vízben párolni kezdjük. Levesszük a tűzről, és 10 percig lefedve pihenni hagyjuk. Ezután a megfőtt rizst egy tálba szedjük, és langyosra hűtjük. 3 edényben kitesszük a panírozás kellékeit: a lisztet, a felvert tojást és a zsemlemorzsát. A rizsből kiszedünk egy kisebb darabot, majd a közepébe nyomunk egy kis sajtot és golyóvá gyúrjuk, végül pedig bepanírozzuk a szokásos módon. Nem túl forró olajban kisütjük.

A figyelmetekbe ajánljuk