középkori karácsonyi lakoma, fesztivál

Osztrigapörkölt és fóka az asztalon – legbizarrabb ünnepi ételek a múltból

Omlós pulykasült, töltött káposzta, csípős halászlé és rengeteg bejgli. Mind olyan klasszikus karácsonyi ételek, amelyeket alig várunk, hogy elfogyaszthassuk az ünnepi időszakban. Egy tipikus karácsonyi vacsora azonban nem mindig így nézett ki. Számtalan olyan fogás létezik, amit az emberek egykor karácsonykor ettek, de mára feledésbe merült, egészen mostanáig.


​Páva hús

A középkori Európában a gazdagok körében népszerű szokás volt, hogy a karácsonyi vacsorán pávahúst ettek. Pávapite, sült páva és sok más változat is megtalálható volt az asztalon. Mindez azonban a 16. században megváltozott, amikor VII. Henrik úgy döntött, hogy az éves ünnepen pulyka lesz a főfogás.

Ez is érdekelhet: Ezek az ételek kerülnek fel Jennifer Lopezék karácsonyi asztalára minden évben

Frumenty

A frumenty forró gabonakása, amely tejben (édes) vagy húslevesben (sós) főzött búzából vagy árpából készült. A korai receptek egyszerűek voltak, de idővel fűszereket, cukrot és gyümölcsöket adtak hozzá. A frumenty állítólag a szilvapuding előfutára, amely az új főzési módszerek és technikák kifejlesztésével közkedvelt és elmaradhatatlan karácsonyi pudinggá vált az angoloknál.

Mince Pie és hús

A Mince pie, amelyet Európa- és Amerika-szerte is felszolgálnak, még mindig klasszikus karácsonyi ételnek számít. De hús nélkül! A tésztából, darált gyümölcsökből és fűszerekből (ribizli, cseresznye, mazsola, sárgabarack, fahéj, szerecsendió és diófélék) készült pite eredete a 12. századig nyúlik vissza, és sokan állítják, hogy a hagyományos római Saturnalia ünnepről származik, amelyen édeskés húsételeket mutattak be a Vatikán római papjainak.

A mai piték már nem tartalmaznak húst, de még mindig sokan vannak azok, akik szívesebben készítik szalonnával és hússal.

Vaddisznó fej

Az 1500-as években nem maradhatott el az ünnep vaddisznóhús nélkül. A fejet állítólag kútvízben főzték meg, majd sütés közben borral locsolták. Végül pedig cseresznyeszirupból, cukorból, gyömbérből, borsból, szegfűszegből, mazsolából, mandulából és fahéjból álló fekete mártással tálalták.

Ez is érdekelhet: Ezt a 3 ételt készíti el Stanley Tucci az ünnepek alatt

Kiviak 

A kiviak a Grönlandon élő inuitok egyik hagyományos téli étele, amelyet fókabőrbe töltött alkabukók tetemeinek fermentálásával állítanak elő. Bár elsőre sokaknak undorítónak tűnhet, az elbeszélések szerint rendkívül ízletes, és jó néhány grönlandi a mai napig elkészíti a különleges fogást.

Osztrigapörkölt 

Az osztriga nem mindig volt a gazdagok csemegéje. Sok városban, különösen a tengerhez közel fekvő településeken olcsón és bőséges mennyiségben állt rendelkezésre.

A karácsonyi halfogyasztás eszméje pedig szintén az ókorig nyúlik vissza. Európa számos hagyományában még mindig halat fogyasztanak a nagy nap előestéjén.

A karácsony esti osztrigapörkölt hagyományát nehéz datálni, de a legtöbb forrás szerint az 1800-as években a nagy burgonyvész idején az államokba menekült ír bevándorlóknak köszönhető. A ling nevű sózott halból készült halászlé fogyasztása már akkor is hagyománynak számított, mivel azonban az ír telepesek nem találták az áhított linget új hazájukban, alternatívák után néztek, és az osztrigát választották.

A figyelmetekbe ajánljuk