Ha tradicionális japán ételről van szó, akkor legtöbbünknek a sushi fog az eszébe jutni. Bár manapság a világ bármely pontján találkozhatunk ezzel a népszerű fogással, az étel eredetéről, készítésének titkairól viszonylag keveset tudunk. Alábbi cikkünkben pár érdekességgel próbálunk közelebb kerülni a sushijelenség megismeréséhez.
1. Nem is Japánból származik
Még a legnagyobb sushirajongókkal is előfordul, hogy az étel kialakulásának helyszíneként Japánt jelölik meg, pedig a szigetországba is kívülről, egészen pontosan Délkelet-Ázsiából érkezett meg ez a különleges fogás. Sok kutató úgy gondolja, hogy a narezushi – ami egy savanyú rizsbe csomagolt erjesztett hal – valahol a Mekong folyó mentén alakult ki, mielőtt eljutott volna Kínába, majd Japánba. Mai formájának viszont tényleg japán gyökerei vannak, kialakulása Hanaya Yohei-nak köszönhető, aki az 1800-as évek közepe táján élt.
Ezt is olvasd el! Három étel, ami egykor nem számított ínyencségnek
2. Kialakulása
Fotó: Riccardo Bergamini/Unsplash
A kezdeti időszakában az étel savanyú, erjesztett rizsből állt, amelyet egyszerűen csak az érlelt halak köré tekertek. Mindezt azért, hogy segítsék a jellegzetesen savanyú unami íz kialakulását. Miután az erjedés befejeződött, a rizst kidobták, és csak a halat ették meg.
A rizs tehát sokáig csak a halak tartósítására, valamint a legyek távoltartására szolgált.
3. Évszakok szimbóluma
A tradicionális sushit számos töltelékkel készítik, fontos azonban, hogy mindig az adott évszakhoz illeszkedjen ezek a belevalók. Így tehát minden sushinak hagyományosan a tavasz, a nyár, az ősz vagy a tél érzését kell nyújtania. Ezért a hagyománytisztelő séfek a mai napig csak olyan alapanyagot használnak fel, amelynek épp szezonja van. Halak esetében általában ez az időszak, amikor éppen szaporodni, azaz ívni készülnek.
4. A szójaszósz tisztelete
Az étel nélkülöhetetlen kiegészítője a szójaszósz, amelyhez ugyancsak kötödnek szabályok: a szósz túlzott használata, valamint ennek kidobása erősen sértő a japán kultúrában. A megfelelő módszer szerint a legapróbb mennyiséget öntjük ki a tányérunkba, és csak szükség szerint pótoljuk.
Ez is érdekelhet: Egyszerű és isteni: házi készítésű sushi recept
5. A gyömbér használata
Fotó: Florian Metzner/Unsplash
A szójaszósz mellett a gyömbér sem hiányozhat sushifogyasztás során. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a pácolt gyömbért nem a falatok tetejére kell tenni, hanem a harapások között kell fogyasztani úgy, hogy megtisztítsa a szájpadlásunkat.
6. Egészséges is, nem csak finom
A sushi fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel bír. Ez az étel ugyanis a szívbarát omega-3 zsírsavak nagyszerű forrása. Másrészt pedig a legkülsőbb réteget képező tengeri moszat – a nori – jódot is tartalmaz, amely fokozza a pajzsmirigy egészségét. Továbbá a sushi a A-vitaminban is gazdag, amely létfontosságú az egészséges immunrendszer és bőrünk szempontjából.