A meleg idő beköszöntével kevés dolog esik jobban, mint egy édes jegeskávé. Ennek sűrített tejre csepegtetett, vietnámi változata az elmúlt években nálunk is egyre népszerűbb – jó hír, hogy otthon is könnyed elkészítheted. Mutatjuk a receptet!
Az első kávécserjét egy francia katolikus pap vitte Vietnámba, 1857-ben. A tradicionális ital regionális változatai néhány évtizeden belül kialakultak – ezek a friss tej korlátozott elérhetősége miatt jellemzően cukrozott, sűrített tejjel készültek.
A ma is ismert változatot sötét pörkölésű kávéból készítik, amit egy külön erre a célra kifejlesztett eszközben, phinben főznek meg. A phin egy jellemzően fémből készült, egyszerű kávécsepegtető, ami tökéletesen illeszkedik szinte bármilyen hétköznapi üvegpohárra.
Phinnel készült vietnámi kávé
Fotó: Shutterstock
Ez is érdekelhet! Red eye kávé – hogyan készül és miért olyan népszerű?
A népszerű kávéitalt akkor is könnyedén elkészítheted otthon, ha nincsen ilyen eszköz a konyhádban.
A The New York Times újságírójának receptje bármilyen filterkávéval vagy eszpresszóval működik, ezen kívül pedig tényleg csak jégre és cukrozott sűrített tejre lesz szükséged. Választhatsz kifejezetten ehhez az italhoz pörkölt vietnámi kávét is, de a recept bármilyen sötét pörkölésű kávéval jól működik.
Hozzávalók:
- 200 ml friss kávé
- 1 evőkanál cukrozott sűrített tej
- jég
Ajánljuk figyelmedbe! Mi a közös a vulkánkitörésekben és egy csésze kávéban? Kutatók elárulták!
Így készül:
- Főzzünk egy adag friss kávét. Bármilyen nekünk tetsző módszerrel dolgozhatunk, de a legjobb, ha V60-at, Chemexet vagy french press-t használunk. Az egyetlen fontos szempont, hogy a kávé sötét legyen, a jég és a sűrített tej ugyanis eléggé felhígítja majd az italt.
- Egy 300 ml-es üvegpohár aljára öntsünk körülbelül egy evőkanálnyi sűrített tejet.
- Töltsük meg a poharat jégkockákkal.
- A friss, forró kávét óvatosan öntsük rá a jégre.
- Keverjük össze az italt, majd ízlés szerint édesítsük még sűrített tejjel.