Így tudjuk a lehető legpraktikusabban felhasználni a tészta főzővizét
Fotó:

Így tudjuk a lehető legpraktikusabban felhasználni a tészta főzővizét

Az olaszok már régóta tudják: a tészta főzővize nem a lefolyóba való. Cikkünkben egy olyan trükköt ismertetünk, ami újfent alátámasztja a mediterrán ország évszázados gyakorlatát – bár egy teljesen másik megközelítésből.


A keményítőben gazdag főzővíz tökéletesen alkalmas arra, hogy a különböző ragúk, szószok és egyéb szaftosabb ételek sűrítőanyaga legyen. Emellett számos helyen tudjuk még használni: jól jöhet mosogatáskor, alkalmazható hajpakolásként, de a benne lévő ásványi anyagokok miatt alkalmas növények öntözésére is.

Ezt is olvasd el! 10 egyszerű konyhai trükk, amit mindenkinek ismerni kell

Fontos azonban megjegyezni, hogy utóbbi gyakorlat csak akkor működik effektíven – természetesen azon túl, hogy már kihűlt –, ha felhígítjuk, idézi a Vince cikke az Agrárszektort. Erre azért is van szükség, mert a főzővizet általában sózni szoktuk, a nagy arányú nátrium-klorid azonban ártalmas lehet a növényeknek.

n\u00f6v\u00e9nyek

Fotó: Shutterstock

Amennyiben azonban betartjuk ezeket az egyszerű szabályokat, úgy bátran használhatjuk öntözésre a tészták főzővizét. Már csak azért is, mert erősíti a növények immunrendszerét, tápanyagokat biztosít számukra, de a hasznos baktériumok szaporodását is gyorsítja.

Ez is érdekelhet: Ezzel az 3 konyhai trükkel sokat csökkenthetünk a kiadásainkon

Még ezt is lehet fokozni

A főzővizet eltehetjük későbbre is, illetve még táplálóbbá varázsolhatjuk egy kis trükkel, melyhez csupán cukorra és tejre van szükségünk.

Előbbiből csészénként egy teáskanálnyit, utóbbiból egy teljes evőkanálnyi mennyiséget adjunk a vízhez.

Amennyiben ezzel megvagyunk, vegyünk elő egy jól zárható edényt és öntsük bele. Ezt az oldatot is hígítsuk lehetőleg 1:5 vagy 1:10 arányban. Pár nappal az elegy elkészítését követően használhatjuk is.

A figyelmetekbe ajánljuk