
A nagymama szilvás gombócának titka egyszerűbb, mint gondolnánk
Puha, illatos tészta, forró, édes szilvás töltelék és ropogós, aranybarna morzsa – itt a lehetőség, hogy elsajátítsuk a nagymamák egyedi receptjét. Ráadásul most van a szilvaszezon, így mikor lenne jobb ezt a különleges finomságot elkészíteni, ha nem most? A hozzávalók tökéletes ízharmóniája garantáltan mosolyt csal mindenki arcára.
- 70 dkg burgonya
- 30-35 dkg liszt
- csipet só
- 15-20 db szilva
- 3-4 evőkanál cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál vaj
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
A tökéletes szilvás gombóc egyik nagy titka, hogy a burgonyákat minden esetben héjastól kell megfőznünk, majd ezt követően hámozzuk meg és törjük át alaposan. Ha így járunk el a krumplival, akkor nem szív magába túl sok vizet, és a tészta is sokkal jobb állagú lesz. Ezután olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és pirítsuk lassú tűzön, folyamatosan kevergetve – így szép aranybarna lesz, és nem ég meg. Mossuk meg a szilvákat, magozzuk ki őket, és tegyük félre.
Amikor a krumpli már langyosra hűlt, adjuk hozzá a lisztet és egy csipet sót, majd gyúrjunk belőle tésztát. Fontos: kezdetben csak 30 dkg lisztet használjunk, és ha szükséges, fokozatosan adjuk hozzá a maradékot is. Ha csak annyival pótoljuk, amennyi éppen kell, akkor a gombóc puha marad, és nem lesz tömör vagy rágós.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centi vastagra, majd vágjunk belőle egyforma négyzeteket. Helyezzünk minden tésztadarab közepére egy fél vagy egész szilvát, és szórjuk meg egy kevés fahéjas cukorral – ettől lesz igazán különleges az íze. Formázzunk belőlük gombócokat úgy, hogy a tésztát alaposan zárjuk körbe a gyümölcs körül.
Forraljunk fel bő, enyhén sós vizet, és adagokban főzzük ki a gombócokat. Itt fontos, hogy ne tegyünk túl sokat egyszerre a vízbe! Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal emeljük ki őket, és azonnal forgassuk bele a pirított zsemlemorzsába. Tálaljuk porcukorral meghintve, még melegen.

Ha más, házias desszerteket is kipróbálnánk, itt van a meggyes pitéről szóló cikkünk is – minden családnak és háztartásnak megvan a maga konyhai sajátossága, de érdekes módon abban mindegyik família egyetért, hogy annak a pitének, amit még a nagyi sütött, nincsen párja.
Olvasd el ezt is!