nada54/Shutterstock
augusztus 22., 2025  ●  Gasztronómia

A nagymama szilvás gombócának titka egyszerűbb, mint gondolnánk

A szilvás gombóc igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret és elkészítése sem bonyolult – de van néhány fontos tipp, amelyeket érdemes megfogadni, hogy a végeredmény valóban olyan legyen, mint a nagymamáé.

Puha, illatos tészta, forró, édes szilvás töltelék és ropogós, aranybarna morzsa – itt a lehetőség, hogy elsajátítsuk a nagymamák egyedi receptjét. Ráadásul most van a szilvaszezon, így mikor lenne jobb ezt a különleges finomságot elkészíteni, ha nem most? A hozzávalók tökéletes ízharmóniája garantáltan mosolyt csal mindenki arcára.

Hozzávalók:
  • 70 dkg burgonya
  • 30-35 dkg liszt
  • csipet só
  • 15-20 db szilva
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál vaj
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:

A tökéletes szilvás gombóc egyik nagy titka, hogy a burgonyákat minden esetben héjastól kell megfőznünk, majd ezt követően hámozzuk meg és törjük át alaposan. Ha így járunk el a krumplival, akkor nem szív magába túl sok vizet, és a tészta is sokkal jobb állagú lesz. Ezután olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és pirítsuk lassú tűzön, folyamatosan kevergetve – így szép aranybarna lesz, és nem ég meg. Mossuk meg a szilvákat, magozzuk ki őket, és tegyük félre.

Amikor a krumpli már langyosra hűlt, adjuk hozzá a lisztet és egy csipet sót, majd gyúrjunk belőle tésztát. Fontos: kezdetben csak 30 dkg lisztet használjunk, és ha szükséges, fokozatosan adjuk hozzá a maradékot is. Ha csak annyival pótoljuk, amennyi éppen kell, akkor a gombóc puha marad, és nem lesz tömör vagy rágós.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centi vastagra, majd vágjunk belőle egyforma négyzeteket. Helyezzünk minden tésztadarab közepére egy fél vagy egész szilvát, és szórjuk meg egy kevés fahéjas cukorral – ettől lesz igazán különleges az íze. Formázzunk belőlük gombócokat úgy, hogy a tésztát alaposan zárjuk körbe a gyümölcs körül.

Forraljunk fel bő, enyhén sós vizet, és adagokban főzzük ki a gombócokat. Itt fontos, hogy ne tegyünk túl sokat egyszerre a vízbe! Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal emeljük ki őket, és azonnal forgassuk bele a pirított zsemlemorzsába. Tálaljuk porcukorral meghintve, még melegen.

Fotó: Ivana Lalicki/Shutterstock

Ha más, házias desszerteket is kipróbálnánk, itt van a meggyes pitéről szóló cikkünk is – minden családnak és háztartásnak megvan a maga konyhai sajátossága, de érdekes módon abban mindegyik família egyetért, hogy annak a pitének, amit még a nagyi sütött, nincsen párja.

Nyitókép: nada54/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök