sütötökös pite

Eredeti recept a 17. századból: így készítették anno a sütőtökös pitét

Már a sütőtökszezon közepén járunk, a népszerű zöldséget pedig megannyi módon tudjuk felhasználni. Az egyik legnépszerűbb receptnek a sütőtökös pite számít, amit már az 1600-as évektől előszeretettel készítenek az emberek. Most pedig mi is elhoztunk egy 400 éves receptet, amit mindenképp érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

  • 1 egész sütőtök
  • 2 zöldalma
  • 3 tojás
  • rozmaring, kakukkfű és petrezselyem (ízlés szerint)
  • 85g sózott vaj
  • 50g mazsola és ribizli
  • 100g cukor
  • 60ml sherry
  • egy kevés növényi olaj
  • pitetészta

Ez is érdekelhet: Könnyű mégis laktató: sütőtökös tészta

Elkészítése:

  • Melegítsük elő a sütőt nagyjából 220 fokra, majd a piteformába rakjuk bele a tésztát.
  • Hámozzuk meg a sütőtököt, távolítsuk el a magokat és a gyökeret és szeleteljük fel a zöldséget, majd vágjunk vékony szálakra azt. Az almákat is hasonló módon készítsük elő.
  • Közepes lángon, egy serpenyőbe rakjunk bele 2 evőkanálnyi vajat. Egy külön tányérba verjünk fel három tojást, majd adjuk hozzá a fűszereket. Ezt követően mártsuk bele ebbe a keverékbe a sütőtökszeleteket, majd rakjuk a serpenyőbe azokat. A sütőtököt süssük a serpenyőben puhára, nagyjából 10 perc szükséges ehhez. Figyeljünk arra, hogy ne fedjék nagyon a szeletek egymást.
  • Amíg a sütőtök a serpenyőben készül, helyezzük a felszeletet almát a tésztával kibélelt piteformába.
  • Ha elkészült a sütőtök, tegyük a szeleteket egy nagyobb tálba, és keverjünk bele a 2 evőkanál vajat, a mazsolát és a ribizlit, a cukrot és a sherryt. Alaposan dolgozzuk át a keveréket, majd öntsük a piteformába, símítsuk el a tetejét.
  • Ezt követően rakjuk a 220 fokos sütőbe 20 percre, majd csökkentsük a sütő hőmérsékletét 190 fokra. 190 fokon még további 40-50 perc sütésre lesz szükségünk.
  • Miután kivettük a pitét a sütőből, a maradék két evőkanálnyi vajat oszlassuk el a tetején, hagyjuk, hogy beszívja a desszert. A pitét hűtsük le, mielőtt tálaljuk.


A figyelmetekbe ajánljuk