Sokak ünnepi asztala elképzelhetetlen sonka nélkül. A Vince talált is egy jó kis receptet, amiben fanyar, füstös, édes máz borítja a húst, ami izgalmasan feldobhatja a hagyományos sült sonkát. Ráadásul még savanykás cseresznye és egy kis bourbon is feldobja az ételt, aminek a cayenne enyhe pikánssága tesz teljessé.
Hogyan készül a tökéletes sonka
A recepthez füstölt sonka szükséges. Ezeket a típusokat már az érlelési folyamat során megsütik, így az otthoni sütési idő inkább a sonka felmelegítésére szolgál, így viszonylag gyorsan el is készül az étel.
Ez is érdekelhet: Recept: köröket ver a forralt borra az alig ismert karácsonyi ital
Sütéskor érdemes fóliával lefedni a húst, hogy ne száradjon ki a külső réteg. A végén pedig ajánlott egy konyhai hőmérővel ellenőrizni a sonka belső hőmérsékletét. Mutatjuk részletesebben a főzési lépéseket és a hozzávalókat.
Bourbon cseresznyés karácsonyi sonka
Hozzávalók
- 2-3 kilogrammos füstölt sonka
- 360 gramm cseresznye befőtt
- 120 milliliter bourbon whisky
- 2 evőkanál méz
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/4 teáskanál Cayenne
Így készül
- Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
- Irdaljuk be a sonkát és helyezzük egy tepsire, majd fedjük le fóliával.
- Süssük a sonkát addig, amíg a belső hőmérséklete el nem éri a 50 fokot. Ehhez nagyjából 2 órára lesz szükségünk.
- Közben készítsük el a mázat. Egy kis edényben közepes lángos keverjük el a befőttet, a bourbont, a mézet, a szegfűszeget és a cayenne-t.
- Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és várjuk meg míg a folyadék egy része elpárolog. Ehhez körülbelül 10 percre lesz szükségünk.
- Vegyük ki a sonkát, miután letelt a 2 óra. Szeleteljük fel.
- Kenjük a máz felét a tetejére és a szeletek közé.
- Tegyük vissza a sütőbe, és fedő nélkül süssük 15 percig.
- Vegyük ki a sütőből, és ismét kenjük be mázzal a tetejét és a szeleteket.
- Tegyük vissza és süssük 15-20 percig.
- Fogyasztás előtt pihentessük 10 percig.