cseresznyelekvár

A cseresznyeszezon kezdetét vette, az isteni gyümölcsöt pedig többféleképpen is felhasználhatjuk. Ha lehetőségünk van rá, készítsünk belőle szörpöt vagy lekvárt!


Hozzávalók:
  • 2 kg cseresznye
  • 50 dkg cukor
  • 2 ek citromlé
  • 2 csomag dzsemfix

Elkészítése:

A cseresznyéket kimagozzuk, majd egy lábasba téve öntsünk hozzá citromlevet, illetve adagoljuk hozzá a cukrot. (A cukor mennyisége alapvetően ízlés kérdése is, ki mennyire szereti savanykásan.) Keverjük össze, majd hagyjuk 10 percig állni. Amikor a cukor kissé felolvadt, alacsony lángon tegyük a tűzhelyre és kezdjük el főzni, közben kevergessük.

Körülbelül 20-30 perc főzés után botmixerrel pürésítsük.

A turmixolás eredményeként keletkezett habot leszedjük, majd a kész püréhez hozzáadjuk a dzsemfixet, ezután kis lángon még 15-20 percig forraljuk. Amikor elkészült üvegekbe töltjük és alaposan lezárjuk. Legvégül az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, ezután száraz, hűvös helyen hagyjuk kihűlni.

A figyelmetekbe ajánljuk