Unod a bolti lekvárokat? Készíts házilag eperlekvárt!

Unod a bolti lekvárokat? Készíts házilag eperlekvárt!

Friss kenyérre, sütikhez, de palacsintához is mennyei.


Hozzávalók:

  • 4 kg friss eper
  • 1.2 kg kristálycukor
  • 2 db citrom

Elkészítése:

Az epret kb. 5 percre áztassuk hideg vízbe, utána pedig folyó víz alatt alaposan mossuk meg. Hagyjuk teljesen megszáradni, aztán csumázzuk ki. Ha ezzel megvagyunk, akkor tegyük egy nagyobb tálba vagy edénybe, és törjük össze (krumplinyomóval), végül adjunk hozzá cukrot. Éjszakára fedjük le, és tegyük hűvös helyre.

Másnap öntsük át egy nagyobb edénybe és forraljuk fel. Ekkor kb. 1 liternyit átmerünk belőle egy fémszűrőbe, kicsit kinyomkodjuk, majd a sűrűjét öntsük vissza a lábasba a citromok kifacsart levével együtt.

Közepes lángon 30 percig forraljuk, olykor-olykor pedig kevergessük meg. A tűzről levéve azonnal sterilizált üvegekbe adagoljuk, majd szorosan zárjuk le. Körülbelül tíz percre az összes üveget fordítsuk meg. Utána tegyük plédbe és 24 órán át hagyjuk a dunsztban.

(Mindmegette)

A figyelmetekbe ajánljuk