amerikai palacsinta csokival és gyümölcsökkel

Ha valaki épp híján van az ötleteknek, mutatjuk a hétvégi reggelik és ebédek sztárvendégeit.


Vajon létezik olyan ember, aki ne szeretné a palacsintát? Annyiféle íz és változat létezik, hogy a kombinációknak csak a fantáziánk szab határt. Ne hagyjuk!

1. Klasszikus változat -az igazi kamrafogás

Liszt, tojás, tej, só, cukor, olaj és esetleg egy kis szóda tényleg minden háztartásban akad. Ráadásul kiváló lehetőség, hogy a karantéban felhalmozott készleteinket kissé megcsappantsuk. Ha pedig kész, mehet bele szinte bármi: lekvár, túró, mogyorókém, vagy a klasszikus kakaó, esetleg fahéjas cukor.

2. Rakott és csúsztatott

Szintén a megunhatatlan klasszikusok között szerepel a rakott és a csúsztatott palacsinta. Előbbinél különösen ínycsiklandók a pirult szélek. Érdemes mindkettőnél öntetben is gondolkozni a szervírozáskor. Ha a töltelék túró, akkor ez lehet mondjuk bogyós gyümölcs, de ha egy diós-baracklekváros csúsztatott palacsintát csokiöntettel kínálunk, akkor egy zserbó inspirálta palacsintatorta a végeredmény.

3. Oroszország vs. USA

Ahány ház annyi szokás, ez ez hatványozottan igaz a palacsintára. Ha a nemzetközi konyhából szeretnénk ihletet meríteni, akkor érdemes kipróbálni az amerikai palacsintát, klasszikus verzióban juharsziruppal és baconnel, valamint az orosz blinit, amit jellemzően kaviárral, tejföllel és friss hagymával fogyasztanak. Mindkét változat habkönnyű és levegős, és az ízesítésük terén is szabad a pálya!

4. Nem csak édesen

Ha a tésztából kihagyjuk a cukrot, bármilyen sós töltelék kerülhet a palacsintába. Maradhatunk a magyaros vonalon, és tölthetjük tejföl, sajt, friss hagyma és egy kevés vékonyra szeletelt és ropogósra pirított kolbászkarika keverékével, de akár gondolkodhatunk sonkában, különféle gombákban, zöldségekben, de lehetőségeknek tényleg csak a képzeletünk szab határt. Sőt, ha készítünk egy sós, pörccel megszórt túrós-tejfölös rakott palacsintát, megkapjuk a csirkepaprikás egyik legpöpecebb köretét.

5. Az egészséges még finomabb 

A rossz hír, hogy kevés olyan étel van, aminél a mentes és egészséges verzió tényleg finomabb is. A jó viszont az, hogy a palacsintára ez pont igaz. Liszt helyett használhatunk zabot (felesleges zablisztet vásárolni, kézi aprítóban vagy kávédarálóban magunk is megőrülhetjük), tej helyett pedig kókusz vagy mandulatejet. A tészta pihentetése akkor is fontos, ha búzalisztet használunk, itt viszont ez különösen igaz. Vigyázat, a sütésnél itt egy kicsit több ügyességre lesz szükségük! Érdemes kipróbálni a mogyoróvajas, friss áfonyás változatot, ami mind ízben, mind tápanyagokban igazán ütős kombináció. Sőt az áfonyát, akár sütés előtt a tésztába is keverhetjük.

+1 Ha pedig nincs meg a tuti recept, ne keress tovább!


A figyelmetekbe ajánljuk