japán palacsinta
Fotó: Shutterstock

Így készül a japánok híres pihe-puha palacsintája

A felhőpalacsintának is emlegetett desszert gyakorlatilag a teljes ellentéte annak a palacsintának, amit hazánkban készítünk. Nem lapos, a szélei nem ropogósak, ahogy feltekerni sem kell. Ellenben remegős, habkönnyű és több centiméter magasra emelkedik a sütőpornak köszönhetően. Mutatjuk, hogy a laktató desszert, mely garantáltan a kedvencünk lesz. Ha szeretjük a tojáshabos, könnyed süteményeket, mindenképpen próbáljuk ki a receptet.

A japán palacsinta elkészítési módja valamennyire hasonlít az amerikai változathoz, ám érdemes néhány dologra odafigyelnünk, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Fontos, hogy szobahőmérsékletű tejjel dolgozzunk, ahogy észben kell tartanunk, hogy a lehető legkisebb lángon süssük a palacsintákat. Lehet, hogy így picivel több időt vesz igénybe, ám ahogy a mondás is tartja: a türelem rózsát terem, hiszen így elkerülhetjük, hogy a külseje odaégjen míg a belseje nyers marad.

Néhány extra felszerelésre is szükségünk lehet, a tortagyűrű például megkönnyíti a sütést, hiszen ha a kör alakú formába öntjük a habos tésztát, gyönyörű kör alakban sül meg. Ha pedig elkerülnénk az izomlázat, mindenképp szerezzünk be egy kézi mixert, hiszen a recept lényege a keményre felvert tojások, amit puszta kézzel csak nagyon nehezen lehet elérni.

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 4 tojásfehérje;
  • 2 tojássárgája;
  • 2,5 dl tej;
  • 28 g vaj;
  • 2 teáskanál vaníliakivonat;
  • 180 g liszt;
  • 1 teáskanál só;
  • 1 teáskanál sütőpor;
  • fél teáskanál szódabikarbóna;
  • kevés olaj (a serpenyőbe, hogy ne ragadjon le a palacsinta);

Így készítsük el:

jap\u00e1n palacsinta

Fotó: Shutterstock

Válasszuk szét a tojásokat, majd közepes erősségre kapcsolva kézi mixer segítségével verjük kemény habbá a tohásfehérjét. Ha elkészült, tegyük hűtőbe, míg a többi összetevővel foglalkozunk.

Egy nagyobb tálba öntsük bele a tojássárgáját, a tejet, a vajat és a vaníliakivonatot. Kavarjuk össze, majd fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, a sót, a szódabikarbónát és a sütőport. Figyeljünk arra, hogy csak addig kavarjuk, míg összeáll a tészta. Végül óvatosan adagoljuk a tésztához a tojásfehérjéket és csak nagyon határozott, ám finom mozdulatokkal (lehetőleg műanyag spatulával) keverjük össze, hogy ne törjön meg a hab.

Ezután nincs más dolgunk, mint egy olajozott serpenyőt alacsony lángon melegíteni. Pár perc elteltével helyezzük a tortagyűrűt a serpenyőbe, majd merőkanállal adagoljuk a közepébe a tésztát. Elég, ha a háromnegyedéig töltjük meg, hiszen úgyis megemelkedik a sütés folyamán.

Fedjük le a serpenyőt és hagyjuk 13-15 percig sülni a palacsintát, majd egy gyors mozdulattal, fogó segítségével fordítsuk meg, hogy a másik oldala is megpiruljon. Süssük 3-4 percig, majd vegyük ki a serpenyőből, óvatosan szedjük ki a tortagyűrűből és tegyük félre, míg a többit is elkészítjük. Gyümölccsel, juharsziruppal, vagy ízlés szerint bármilyen édes krémmel tálalhatjuk.

(Forrás: The Kitchn)


A figyelmetekbe ajánljuk