A japán palacsinta elkészítési módja valamennyire hasonlít az amerikai változathoz, ám érdemes néhány dologra odafigyelnünk, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Fontos, hogy szobahőmérsékletű tejjel dolgozzunk, ahogy észben kell tartanunk, hogy a lehető legkisebb lángon süssük a palacsintákat. Lehet, hogy így picivel több időt vesz igénybe, ám ahogy a mondás is tartja: a türelem rózsát terem, hiszen így elkerülhetjük, hogy a külseje odaégjen míg a belseje nyers marad.
Még több recept! Itt a legegyszerűbb, sütés nélküli desszert titka!
Néhány extra felszerelésre is szükségünk lehet, a tortagyűrű például megkönnyíti a sütést, hiszen ha a kör alakú formába öntjük a habos tésztát, gyönyörű kör alakban sül meg. Ha pedig elkerülnénk az izomlázat, mindenképp szerezzünk be egy kézi mixert, hiszen a recept lényege a keményre felvert tojások, amit puszta kézzel csak nagyon nehezen lehet elérni.
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 4 tojásfehérje;
- 2 tojássárgája;
- 2,5 dl tej;
- 28 g vaj;
- 2 teáskanál vaníliakivonat;
- 180 g liszt;
- 1 teáskanál só;
- 1 teáskanál sütőpor;
- fél teáskanál szódabikarbóna;
- kevés olaj (a serpenyőbe, hogy ne ragadjon le a palacsinta);
Így készítsük el:
Fotó: Shutterstock
Válasszuk szét a tojásokat, majd közepes erősségre kapcsolva kézi mixer segítségével verjük kemény habbá a tohásfehérjét. Ha elkészült, tegyük hűtőbe, míg a többi összetevővel foglalkozunk.
Egy nagyobb tálba öntsük bele a tojássárgáját, a tejet, a vajat és a vaníliakivonatot. Kavarjuk össze, majd fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, a sót, a szódabikarbónát és a sütőport. Figyeljünk arra, hogy csak addig kavarjuk, míg összeáll a tészta. Végül óvatosan adagoljuk a tésztához a tojásfehérjéket és csak nagyon határozott, ám finom mozdulatokkal (lehetőleg műanyag spatulával) keverjük össze, hogy ne törjön meg a hab.
Ez is érdekelhet! Az ősz könnyed, elegáns desszertje: így készül a karamellizált körte
Ezután nincs más dolgunk, mint egy olajozott serpenyőt alacsony lángon melegíteni. Pár perc elteltével helyezzük a tortagyűrűt a serpenyőbe, majd merőkanállal adagoljuk a közepébe a tésztát. Elég, ha a háromnegyedéig töltjük meg, hiszen úgyis megemelkedik a sütés folyamán.
Fedjük le a serpenyőt és hagyjuk 13-15 percig sülni a palacsintát, majd egy gyors mozdulattal, fogó segítségével fordítsuk meg, hogy a másik oldala is megpiruljon. Süssük 3-4 percig, majd vegyük ki a serpenyőből, óvatosan szedjük ki a tortagyűrűből és tegyük félre, míg a többit is elkészítjük. Gyümölccsel, juharsziruppal, vagy ízlés szerint bármilyen édes krémmel tálalhatjuk.
(Forrás: The Kitchn)