
Az ősz könnyed, elegáns desszertje: így készül a karamellizált körte
Mindössze percek alatt elkészül a karamellizált körte, amelyet bátran próbáljunk ki akkor is, ha alapvetően nem mozgunk otthonosan a konyhában. A gyümölcs édeskés íze a vajjal és a karamellizált cukorral minden őszi desszertet felülmúl, ráadásul különösebb odafigyelés nélkül is olyan külalakja lesz, mintha profik készítették volna. Maradékmentő fogásnak is tökéletes, ahogy szinte alig igényel néhány összetevőt. Az eredeti recept Martha Steward weboldalán olvasható.
Amire érdemes odafigyelnünk, hogy ne hagyjuk szem előtt egy percre sem a serpenyőt, mivel könnyen odaéghetnek a hozzávalók.
Ez is érdekelhet! 5 egyszerű trükk, amit érdemes betartani, ha tökéletes muffint sütnél
Hozzávalók:
Fotó: Shutterstock
- 3 evőkanál sótlan vaj
- 3 közepes méretű körte
- 45 gramm barnacukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- csipet só
- vaníliafagylalt a tálaláshoz
Ajánljuk figyelmedbe! Őszibb levest keresve sem találunk: így készül a gyömbéres-répás krémleves
Így készítsük el:
Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Vágjuk félbe a körtéket, majd helyezzük a serpenyőbe úgy, hogy a belseje lefelé nézzen. Süssük addig, amíg barnára pirul (nagyjából 3 percen át). Fordítsuk meg, majd a másik oldalát is hagyjuk 4 percig sülni. Adjuk hozzá a cukrot és teáskanál vizet, majd fordítsuk meg a körtéket és hagyjuk, hogy besűrűsödjön a szósz. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és egy csipet sót. Végül nincs más dolgunk, mint fagylalttal tálalni.
Nyitókép: Fotó: Shutterstock