karamellizált körte
Fotó: Shutterstock

Az ősz könnyed, elegáns desszertje: így készül a karamellizált körte

Habár nyáron különösen sok édes gyümölcs és zamatos zöldség közül válogathatunk, ősszel sem kell lemondanunk a fantasztikus forgásokról, desszertekről. Korábban megírtuk, hogy milyen szezonális zöldség- és gyümölcsfélékből válogathatunk, de bemutattunk egy egészséges és izgalmas receptet is, a céklachipset. Ha viszont ősz, akkor egyértelműen a sütőtök a legnépszerűbb alapanyag, így készítsük el a kétrétegű pitét, melynek receptjét ebben a cikkben ismertettük. Most pedig azt mutatjuk be, hogyan készítsük el a világ legegyszerűbb és legfinomabb desszertjét, a karamellizált körtét.


Mindössze percek alatt elkészül a karamellizált körte, amelyet bátran próbáljunk ki akkor is, ha alapvetően nem mozgunk otthonosan a konyhában. A gyümölcs édeskés íze a vajjal és a karamellizált cukorral minden őszi desszertet felülmúl, ráadásul különösebb odafigyelés nélkül is olyan külalakja lesz, mintha profik készítették volna. Maradékmentő fogásnak is tökéletes, ahogy szinte alig igényel néhány összetevőt. Az eredeti recept Martha Steward weboldalán olvasható.

Amire érdemes odafigyelnünk, hogy ne hagyjuk szem előtt egy percre sem a serpenyőt, mivel könnyen odaéghetnek a hozzávalók.

Hozzávalók:

karamelliz\u00e1lt k\u00f6rte

Fotó: Shutterstock

  • 3 evőkanál sótlan vaj
  • 3 közepes méretű körte
  • 45 gramm barnacukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • csipet só
  • vaníliafagylalt a tálaláshoz

Így készítsük el:

Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Vágjuk félbe a körtéket, majd helyezzük a serpenyőbe úgy, hogy a belseje lefelé nézzen. Süssük addig, amíg barnára pirul (nagyjából 3 percen át). Fordítsuk meg, majd a másik oldalát is hagyjuk 4 percig sülni. Adjuk hozzá a cukrot és teáskanál vizet, majd fordítsuk meg a körtéket és hagyjuk, hogy besűrűsödjön a szósz. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és egy csipet sót. Végül nincs más dolgunk, mint fagylalttal tálalni.

A figyelmetekbe ajánljuk